HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon önskade lugn och ro i nya boendet – då flyttade ett gym in under lägenheten

Luleå För nio år sedan flyttade Eine Johansson, 86 år, in i ett årgångshus vid Hertsö torg i Luleå. Här hoppades hon få det lugnt och skönt och det var det också. Tills 2019 då det flyttade in ett gym under hennes lägenhet.
Foto: Ulrika Vallgårda
Eine Johansson störs av slamret från gymmet som har flyttat in i på bottenvåningen.

– Jag bodde på Kungsgatan förut och det var ett fruktansvärt trafikbuller, så jag ville verkligen ha ett boende som var anpassat för mig med lugn och ro och med gångvägar utanför som man kunde promenera på utan att stångas med trafiken, berättar hon.

Lägenheten i årgångshuset passade henne perfekt.

Läs också”Mitt hem har blivit kapat”

Sedan, utan förvarning, flyttade gymmet in i bottenvåningen. Slamret från tyngderna och annan utrustning på gymmet har stört henne allt sedan dess.

– Jag har ju inga problem med hörseln. Att man sätter en sådan här verksamhet i ett årgångshus kan jag inte förstå.

Hon skrev till hyresvärden Lulebo i oktober och klagade. Efter det blev hon uppringd av en företrädare för Lulebo, men hon upplever inte att bullret har försvunnit. Hon vet flera grannar som är störda och inväntar ett skriftligt svar från Lulebo.

Läs också”Fler borde begära ersättning vid störningar”

Mathias Uvemo vid Lulebo minns telefonsamtalet.

– Jag höll väl med om att det kanske inte är helt optimalt att ha ett gym i ett årgångshus, men någonstans måste ju de här gymmen ändå vara, och i det här fallet har gymmet dessutom en väldigt stor kundkrets från just årgångshuset.

De har vidtagit ett antal ljudisolerande åtgärder och eftersom han inte har hört något mer från Eine Johansson har han trott att störningarna har försvunnit.

Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

Gustav Uusihannu är en av ägarna till gymmet och han betonar att han välkomnar synpunkter från de boende.

– Vi vill vara Luleås tystaste gym och tar synpunkterna på allvar, säger han.

Samtidigt är det ett dilemma – han vill vara med och göra Hertsö centrum till en levande plats och önskar att de som bor i området ska kunna utöva träning och friskvård.

– Många har fått chans att börja träna hos oss och gymmet har också blivit en social mötesplats för ung som gammal.

Hade ni då några funderingar över om det skulle kunna störa hyresgästerna ovanför när ni flyttade in?
– Ja, det var en viktig fråga för oss och har varit det allt sedan dess.

Han berättar att de har haft dialog med både Lulebo och grannarna och vidtagit flera ljudisolerande åtgärder. De har täppt till hål och genomföringar i betongen, reparerat och tätat innertaket och lagt isolerande gymgolv samt har musiken på en låg volym. Men de är beredda att gå ännu längre, lovar han.

Mikael Renqvist, jurist vid Hyresgästföreningen, förklarar vad som gäller juridiskt:

– En hyresgäst kan förvänta sig att få en bostad som är fri från hinder och det gäller egentligen allt som är utöver det som är normalt förväntat.

Enligt lagstiftaren ska en bostad vara fullt ut brukbar för ändamålet, fastslår han.

– Som hyresgäst– oavsett ålder, kön, om man bor i årgångsboende eller vad det än må vara – ska man enligt hyreslagen inte behöva stå ut med buller i onormal omfattning.

Därutöver tål det att funderas över om även miljörättsliga omständigheter är tillämpliga, påpekar han.

– Det finns gränsvärden för vad boende ska behöva stå ut med. Det kan vara en risk för hälsan om bullret är för högt.

Går det att fastställa att det finns risk för människors hälsa föreskriver hyreslagen att hyresgästen kan ha rätt till sänkning av hyran.

– Men framförallt ska man angripa det så att problemet upphör.

Måste Eine Johansson i så fall driva en rättslig process?

– I bästa fall så medger hyresvärden att det är problem och åtgärdar det självmant. Men om det dras till sin spets är det hyresnämnden som beslutar om i fall en åtgärd är befogad och då kan till exempel en jurist från Hyresgästföreningen hjälpa till.

Enligt Mikael Renqvist är det Lulebo som har ansvaret för att lägenheten är i fullt brukbart skick.

– Det är bra att de är uppmärksammade på problemet och jag hoppas att de gör det som krävs för Eines skull, säger han.

Mathias Uvemo vid Lulebo avslöjar att om åtgärderna som hittills är vidtagna inte hjälper, så kan det finnas hopp om en mer permanent lösning. Men den kan han inte berätta mer om förrän senare.

Läs mer om hur du hanterar störningar här.

Läs också Statliga bolaget har byggt bostäder på avfolkningsorter – snart står det utan pengar Tvingas leva med oljud: ”Det är olidligt när de bilar betong”