Annons

”Mitt hem har blivit kapat”

Skellefteå Dygnet runt. Året runt. Hyresgästerna mår dåligt. Men störningarna fortsätter – trots krav på motsatsen.
Foto: Göran Lindh
Tord och Britt-Marie får inget lugn i sin lägenhet. Gymmet som ligger granne har öppet dygnet runt. Året runt.

Tord och Britt-Marie Janzén hittade en perfekt lägenhet. Centralt i Skellefteå, nära till barn och barnbarn och med en mycket trevlig planlösning.
Men hösten 2011, utan att få någon information från hyresvärden, flyttade ett gym, fitness24seven in under paret. Det blev början på ett smärre helvete. Gymmet är alltid öppet, dygnet runt och året runt.
– Mitt hem har blivit kapat. Det är så illa att vi inte vill bjuda hem vänner längre, säger Britt-Marie Janzén.
Folk tränar dygnet runt. Vikter släpps och ljudet sprider sig i huset. Paret Janzén och flera andra hyresgäster har ljudet omkring sig hela tiden och det var länge sedan de fick sova en hel natt.
– Råkar det vara tyst, så ligger man och väntar på ljudet och vibrationerna. Det har vibrerat så mycket att blomkrukor varit på väg ner från fönsterbänken, säger Tord Janzén.

Paret har pratat otaliga gånger med hyresvärden och till slut vänt sig till miljökontoret.
– Vi har förelagt gymmet att stoppa verksamhet på natten, fram till att ljudnivån i resten av huset kan godkännas. Det har inte åtgärdats ännu, och jag är inte säker på att det över huvud taget kommer att gå, säger miljöinspektör Richard Ågren.
– Det som gjorts hittills har inte räckt till. Jag förutsätter att gymmet och fastighetsägaren ser till att det blir tyst.
Men trots ett föreläggande, fortsätter bullret. Richard Ågren menar att miljölagstiftningen är tydlig. Han är beredd att dra ärendet vidare om så krävs.
– Ärendet måste lösas!

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägaren Diös säger att det är mycket olyckligt att deras hyresgäster har drabbats. Men  säger Pär Kågström hos fastighetsägaren Diös.
– Vi håller på att försöka åtgärda problemet. Vi tar det steg för steg och hoppas på en snar lösning på det här.

Daniel Waldemarsson på fitness24seven tycker att det är tråkigt att grannarna lider av buller.
– Men vi försöker få ner ljudnivåerna rejält på olika sätt, säger han.
Kommunen kräver att ni ska ha stängt nattetid till problemet är löst, varför har ni inte det?
– Om vi inte lyckas sänka ljudet är det något vi får överväga att göra.

Annons
Fakta: Så mycket får det bullra

Enligt socialstyrelsen är ljudnivåer över 45 decibel, dB, att betrakta som olägenhet. Under en längre period är siffran 30dB.I paret Janzéns lägenhet visade mätningarna att gränserna överstigs – trots att åtgärder vidtagits.

Källa: Tyréns slutrapport

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.