Annons

Hon provoceras av bostadsbrist

Gotland I våras lämnade Elisabeth Kalkhäll chefsposten på Almi för att bli ny vd för kommunägda Gotlandshem. Nu vill hon bland annat vara med och åtgärda bristen på bostäder.
Foto: Jenny Knutsson
Elisabeth Kalkhäll är uppvuxen i Göteborg men bosatt på Gotland sedan femton år.

Du började jobba i april, hur känns det att sitta här nu?
– Jag tycker att det är fruktansvärt roligt. Jag har jobbat med affärsutveckling i tjugo år och är van att slänga mig in i nya branscher. Ena dagen sitter du med ett elektronikföretag, nästa dag med en murarfirma. Det passar mig utifrån min nyfikna läggning att lära mig något nytt, men jag tror det finns för- och nackdelar med att inte komma från branschen.

Du har inte jobbat med fastigheter tidigare?
– Nej, det skulle vara i min barndom i så fall. Min pappa ägde några hus i Göteborg och då fick jag hjälpa till och skriva hyresavier när jag var 9–10 år gammal.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vad var det som lockade med det här jobbet?
– För mig var steget inte så stort att börja med bostäder, jag är van vid den kommunala sfären. För mig är det viktigt att göra samhällsnytta och jag är otroligt provocerad av bostadsbristen vi har här.

Känner du så?
– Ja, jag tycker att det är fruktansvärt. Generellt sett så har vi en överkonsumtion av bostäder. Vi har det lite för bra ställt. Det gör att man sitter på en bostadsrätt i Stockholm, en villa på Gotland, en sommarstuga eller en hyreslägenhet någonstans. Bostäder är en av få möjligheter just nu att tjäna pengar, det är en väldigt konstig ekonomi vi har nu.

Annons

Vad tänker du göra åt bostadsbristen?
– Jag kan se till att vi kan ligga på våra ägare så att vi får mark. Jag kan ligga på organisationen så att vi ser om vi kan förtäta och utnyttja befintlig mark. Vi hittar hela tiden lokaler som vi kan bygga om till bostäder. Vi behöver vara kreativa och lite innovativa.   

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Vet ni hur stort behovet är av nya hyreslägenheter?
– Vi vet att det är ett stort stort tryck och i dag har vi inga vakanser. Till de senaste 48 nya lägenheterna i Adjutanten hade vi 1 200 sökande, det är jättemycket. Vi har gått igenom vår kö och av de 28 000 som står där är 1 000–1 500 personer i en sån situation att de verkligen behöver en lägenhet.  

Hur länge får de vänta?
– Just nu i Visby så ligger kötiden på åtta år. Det är det jag menar, det är provocerande.

Annons

Gotland har låga inkomstnivåer och nyproduktionshyrorna är höga. Hur ser efterfrågan ut egentligen?
– Nyproduktion är nog inte för alla. Jag tror ärligt talat inte det. Jag tycker att vi ska kunna ha bostäder på olika ställen på ön och jag tycker att vi ska kunna ha bostäder i olika prislägen.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Renoveringen av miljonprogrammet har beskrivits som Gotlandshems största utmaning. Hur ser du på detta?
– Över 50 procent av våra bostäder är byggda under miljonprogrammet och byggkonstruktionen är det som är utmaningen. I Stäven ligger stammarna på ett sånt sätt att det blir väldigt kostsamt att byta. Frågan är vilken väg vi ska gå, när ska vi ta kostnaden? Vi ser på fastlandet att det rivs ganska mycket, det har vi inte gjort här. Det är ett tufft beslut att ta.

Fakta: Elisabeth Kalkhäll

Ålder: 48 år. Bor: Villa i Visby.Aktuell: Ny vd på Gotlandshem sedan april. Familj: Maken Jörgen och fyra barn.Fritidsintressen: Husbilen, skidåkning utför och god mat i goda vänners sällskap.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.