Annons

Hot om tvångsförvaltning för hyresvärd i Åtvidaberg

Åtvidaberg Hyresvärden har inte betalat elräkningarna och Eon hotar att stänga av elen på måndag. Hyresgästföreningen förbereder en ansökan om tvångs-förvaltning.

I fem fastigheter i Åtvidaberg, som alla ägs och förvaltas av Real Estate i Linköping AB, har energibolaget Eon satt upp lappar där man informerar om att elen kommer att stängas av om räkningarna inte betalas. Flera oroliga hyresgäster har hört av sig till Hyresgästföreningen.

– Man är naturligtvis oroliga för att det ska bli kallt eftersom elen påverkar uppvärmningen i huset, och att man inte ska kunna använda tvättstugan, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Däremot har hyresgästerna egna abonnemang för hushållselen, som inte påverkas.

I fastigheterna finns sammanlagt 26 lägenheter. De adresser som berörs är Jägmästarebacken 8, Bruksgatan 29 och 36, Snickaregatan 13 och Bäckstedtsgatan 4.

Annons

Hyresgästföreningen ser allvarligt på när hyresvärdar inte betalar räkningar för till exempel el och vatten, eftersom det riskerar att snabbt få stora konsekvenser för hyresgästerna. Därför planerar föreningen att lämna in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden.

Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

– Jag har varit i kontakt med värden och sagt att de har till på fredag klockan 12 på sig att betala, annars begär vi tvångsförvaltning, säger Ingrid Buskas.

Tvångsförvaltning är en ovanlig åtgärd. De senaste två åren har det bara skett en gång i Östergötland. Då berördes två fastigheter i Motala.

Annons

Hem & Hyra har kontaktat Ricky Olausson, delägare i Real Estate. Han vill inte svara på några frågor.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.
Fakta: Tvångsförvaltning

Tvångsförvaltning innebär att hyresnämnden beslutar att frånta ägaren rätten till förvaltningen av fastigheten. I stället utser nämnden en tillfällig förvaltare.
Hyran betalas till den tillfällige förvaltaren som kan använda pengarna för att betala el och värme samt för att göra reparationer. Ägaren måste fortfarande betala eventuella lån och liknande kostnader. Det innebär att ägaren har kvar utgifter för fastigheten men inte får några inkomster. Det är därför vanligt att tvångsförvaltning leder till konkurs eller försäljning.
Det är bara Hyresgästföreningen som kan ansöka om tvångsförvaltning. Det går alltså inte att lämna in en ansökan som enskild hyresgäst eller företagare.
Beslutet om tvångsförvaltning, eller särskild förvaltning som det formellt heter, omprövas efter en viss tid.

Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.