Annons

Hotades av vräkning för att inte ha lagat mat

Nyheter Det kan vara riskabelt att strunta i de gemensamma uppgifterna i en kooperativ hyresrättsförening. Ett par utanför Malmö hotades med vräkning för att de uteblivit från matlag och storstädning. Till slut fick de ändå rätt att bo kvar.
Foto: Pixabay
Flera medlemmar vittnade om att det krävs mycket arbete i kooperativet. Bland annat ska man var sjätte vecka delta i ett matlag som planerar, handlar, lagar mat och städar.

I den kooperativa hyresrättsföreningen kan hyrorna hållas nere genom att medlemmarna sköter förvaltningen av huset. Dessutom är tanken att arbetsgemenskap i matlag och annat ska främja grannsämjan och tryggheten.

Men ibland blir det inte riktigt så.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För snart två år sedan växte klagomålen mot ett par som inte deltog i matlagning och andra sysslor som förväntat. Till slut sades kontraktet upp och saken hamnade i hyresnämnden.

Där vittnade företrädare för kooperativet om att de informerat hyresgästen om att det var obligatoriskt att delta i matlag tre kvällar var sjätte vecka och storstädning en gång per år. Dessutom förväntas kooperativets medlemmar vara aktiva i minst ytterligare en arbetsgrupp. Trots det skulle mannen ha låtit bli att utföra sina uppgifter och det ställde till stora problem för de andra i arbetslaget.

Annons

Mannen hävdade att han visst har handlat mat och städat, men känner sig utfryst och dessutom blivit sjukpensionerad. Därför hade han inte varit så aktiv på senare tid.

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Hyresnämnden bedömde att det inte höll. Om mannen var sjuk borde han ha ansökt om nedsatt arbetsplikt hos styrelsen, men det hade han inte gjort. Därför hade de andra i matlaget fått mycket merarbete. Eftersom han inte hade fullgjort sina åtaganden godkändes uppsägningen.

Men mannen överklagade till Svea hovrätt och efter bland annat flera vittnesförhör kom den fram till att mannen får behålla kontraktet och paret kan bo kvar.

– Vi tyckte inte att hyresvärden hade visat att hyresgästen inte hade deltagit vid storstädning eller matlagning i tillräcklig omfattning. Det fanns lite olika uppfattningar om de frågorna och hyresvärden har ju bevisbördan, säger hovrättsråd Annika Malm.

Annons
Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

Om kooperativet hade bevisat att han inte hade deltagit, så är det ändå inte självklart att han hade åkt ut. Då skulle hovrätten i nästa steg ha tagit ställning till om misskötsamheten hade varit så allvarlig att hyresavtalet kunde sägas upp.

Sedan 2002 finns en särskild lag om kooperativ hyresrätt, som bland annat innebär att en sådan hyresrätt kan förverkas ”om hyresgästen åsidosätter en i föreningens stadgar föreskriven skyldighet” …”och det måste anses vara av synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgörs”. Det här fallet prövades dock inte enligt den lagen, utan som ett förlängningsärende enligt hyreslagen.

Läs också Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.