Hotfulla sms till hyresvärden – ny lag fick mannen vräkt

Mannen hyr sedan ett par år tillbaka en lägenhet i Karlstad. Men efter en sms-konversation som utspelade sig i mars i år valde den privata hyresvärden att säga upp hyresavtalet.
Värden hänvisade till ”särskilt allvarlig bristande skötsamhet” – ett begrepp som fått starkare genomslag efter lagändringen som trädde i kraft 1 juli 2024.
Bakgrunden var att en granne klagat på hög musik. Hyresvärden skickade ett text-meddelande till 30-åringen och bad honom dämpa sig eftersom grannens barn inte kunde sova.
30-åringens svar blev mer och mer aggressiva.
Han inleder konversationen med att inte han heller kan sova: Klockan 7 på morgonen när barnen hoppar på golvet. Eftersom han dessutom bodde i trappuppgången först menar han att han får göra som han vill och att hyresvärden ska ”passa sig jävligt noga”.
Senare i konversationen kallar han värden för ”jävla kärring”, ”helt jävla körd” och att han vet var hon bor. Han avslutar med: ”Jag glömmer aldrig detta så länge jag lever. Godnatt din loser!”
Hyresvärden svarar med att polisanmäla hoten och säga upp hyreskontraktet.

Hyresgästen: ”Jag ville bara bli hörd”
Men mannen vill inte flytta. Ärendet hamnar hos hyresnämnden som ska ta ställning till om värdens uppsägning är rimlig. I sitt yttrande till nämnden förklarar 30-åringen att textmeddelandena var olyckliga och att han aldrig har menat att hota någon. Han uppger att han känner sig utpekad i huset och upplever att ingen vill lyssna på hans sida av saken.
Han påpekar för hyresnämnden att han alltid betalar hyran i tid. Tidigare har visserligen värden och grannar klagat på att han grillar och röker. Men där menar mannen att husets ordningsregler är otydliga.

Skärpt lag förra sommaren
Men hyresnämnden gick på hyresvärdens linje.
Förra sommaren skärptes lagen vilket gör det lättare för hyresvärdar att säga upp hyresgäster som hotar eller stör. Bland annat behöver värden inte ge varningar för att ge hyresgästen chans att bättra sig i dessa fall.
Hyresnämnden menar att textmeddelandena som mannen sänt kan bedömas som olaga hot och hade kunnat ge böter. Nämnden ansåg att hoten är så allvarliga att hyresvärdens uppsägning är giltig. Det vill säga att uppsägningstiden om tre månader gällde. Vid ännu allvarligare fall, om gärningen bedöms ge fängelse, kan kontraktet sluta gälla direkt och hyresgästen måste flytta omgående, utan uppsägningstid.
För 30-åringen blev skillnaden dock minimal. Eftersom ärendet tagit tid i hyresnämnden fick mannen i praktiken fyra dagar på sig att flytta – mellan det att hyresnämnden kom med sitt beslut och uppsägningstidens löpt ut.
Mannen kan dock överklaga beslutet till Svea hovrätt senast den 17 juli.
Sedan 1 juli 2024 gäller en ny bestämmelse i Jordabalken 12 kap. 25 a § som gör det möjligt att säga upp hyresgäster som visar särskilt allvarlig bristande skötsamhet – även utan tidigare varningar.
Syftet med lagen var att öka tryggheten i bostadsområden och stärka fastighetsägarnas möjligheter att agera mot hot och grova störningar.
Som särskilt allvarligt räknas:
– Hot eller våld mot hyresvärd, personal eller grannar.
– Störningar som skapar otrygghet i boendemiljön.
– Beteenden som tydligt avviker från vad som kan accepteras i ett tryggt bostadsområde.
För att ett beteende ska räknas som särskilt allvarligt krävs oftast att straffvärdet ligger på fängelsenivå. Då blir hyresrätten förverkad och måste lämnas omedelbart utan uppsägningstid.
Att kontraktet inte förlängs innebär att hyresgästen måste flytta men att kontraktets uppsägningstid gäller, vanligtvis tre månader.