HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hovrätten ger Stena Fastigheter rätt chockhöja hyrorna

Uppsala Det är rätt av Stena Fastigheter att höja hyrorna på Norra Kvarngärdet med upp till 60 procent i samband med renoveringar. Det slog Svea hovrätt fast igår.

Tvisten om hyrorna på Norra Kvarngärdet har pågått sedan våren 2011.  Den 19 januari i år beslutade Hyresnämnden i Västerås att Stena Fastigheter har rätt att höja hyrorna för nära 150 lägenheter i området med upp till 60 procent i samband med omfattande renoveringar.

Hyresgästföreningen, som företräder 43 hushåll i området, överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Bland annat krävde man lägre hyreshöjning, att höjningen skulle införas senare och att den skulle fasas in på ett generösare sätt.
Men enligt ett färskt beslut ställer sig hovrätten, som är högsta instans när det gäller hyresprövningar, på Stena Fastigheters sida. Av beslutet framgår att hovrätten tycker att de hyresnivåer som godkänts av hyresnämnden är skäliga.

Annons
Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Hovrätten prövade även frågan om successiv upptrappning av hyran. Inte heller där blir det någon förändring jämfört med hyresnämndens beslut. Under en övergångstid på tre år kommer hyresgäster som flyttar tillbaka till sina lägenheter efter renovering att få betala 80, 90 respektive 95 procent av den fastställda hyran.

Annons
Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.