Annons

Hovrätten ger Stena Fastigheter rätt chockhöja hyrorna

Uppsala Det är rätt av Stena Fastigheter att höja hyrorna på Norra Kvarngärdet med upp till 60 procent i samband med renoveringar. Det slog Svea hovrätt fast igår.

Tvisten om hyrorna på Norra Kvarngärdet har pågått sedan våren 2011.  Den 19 januari i år beslutade Hyresnämnden i Västerås att Stena Fastigheter har rätt att höja hyrorna för nära 150 lägenheter i området med upp till 60 procent i samband med omfattande renoveringar.

Hyresgästföreningen, som företräder 43 hushåll i området, överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Bland annat krävde man lägre hyreshöjning, att höjningen skulle införas senare och att den skulle fasas in på ett generösare sätt.
Men enligt ett färskt beslut ställer sig hovrätten, som är högsta instans när det gäller hyresprövningar, på Stena Fastigheters sida. Av beslutet framgår att hovrätten tycker att de hyresnivåer som godkänts av hyresnämnden är skäliga.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hovrätten prövade även frågan om successiv upptrappning av hyran. Inte heller där blir det någon förändring jämfört med hyresnämndens beslut. Under en övergångstid på tre år kommer hyresgäster som flyttar tillbaka till sina lägenheter efter renovering att få betala 80, 90 respektive 95 procent av den fastställda hyran.

Annons
Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.