Annons

Hovrätten godkänner lyx i kök och badrum

Nyheter ​Hyresnämnden sa nej men hovrätten godkände onormalt påkostade inredningsdetaljer när en fastighet i centrala Stockholm byggdes om.

​Hyresgästerna motsatte sig att köket skulle utrustas med en bänkskiva i svart granit, och att badkaret skulle kaklas in.

Hyresnämnden konstaterade att de föreslagna förändringarna går utöver det normala, och avslog fastighetsägarens förslag. Men högsta instans – hovrätten – ger klartecken för standardhöjningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fastigheten – som ligger mellan Mosebacke och Slussen i centrala Stockholm – hade genomgått en omfattande renovering av mycket hög klass. Hyresgästerna var med på noterna, utom beträffande bänkskivan i köket och inkaklingen av badkaret.

Annons

Hyresgästerna ansåg att såväl bänkskivan i köket som inkaklingen av badkaret innebär att standarden höjs utöver det normala. Sådana åtgärder har hyresgästen laglig rätt att motsätta sig. Hyresnämnden höll med hyresgästerna.
Hovrätten ändrade beslutet och gav tillstånd till standardhöjningen.

Visserligen anser även hovrätten att förändringarna går utöver det normala. Domstolen påpekar samtidigt att de omstridda åtgärderna endast marginellt kommer att påverka bruksvärdet och hyran, eftersom de utgör endast en blygsam del av den totala ombyggnaden.

Annons
Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter
Läs också Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg" Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.