Hovrätten synade skandalfastigheterna på Herrgården
För drygt ett år sedan beslutade hyresnämnden att sänka hyrorna i området med 5,5 procent. Enligt Hyresgästföreningen borde man gå längre än så och sänka hyran med hela 19 procent. Därför överklagades hyresnämndens beslut till hovrätten. Även hyresvärden, Bostads AB Gröningen, överklagade hyresnämndens beslut. De menar att hyrorna ska vara oförändrade.
På torsdagen vandrade hovrätten runt på området och tittade på allt från trappstädning till standarden i tvättstugor och lägenheter. Hovrätten granskade sju lägenheter som ägs av Gröningen och jämförde med kommunala MKB:s lägenheter i samma område.
Det är inte mycket parterna är överens om. Orvar Espert, juridiskt ombud för Gröningen förklarade att fastighetsägaren visar att man tar sitt ansvar genom det omfattande renoveringsarbete som pågår.
– Det är felaktigt att beakta den momentana situationen när fastighetsägaren gör troligt att man kommer att fullfölja upprustningen. Och det var fastighetsägaren själv som tog fram den enorma inventeringen av bristerna i fastigheterna, sa Orvar Espert till hovrättens ledamöter.
– Det där är en felaktig historieskrivning. Undersökningen tillkom efter föreläggande från miljöförvaltningen, invände Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen och pekade på att Gröningen ägt fastigheterna i flera år innan man började göra något åt det eftersatta underhållet.
Men nu går det undan. Förvaltaren Newsec uppskattar att man kommit halvvägs i den omfattande renoveringsplan som lades fram för ett år sedan.
I en av trappuppgångarna står det fullt med avfallssäckar.
– Det är nog målaren som precis är klar, suckar Lars Persson, förhandlare på Hyresgästföreningen och konstaterar att en av de lägenheter som Hyresgästföreningen åberopat som bevisning precis har renoverats.
– För en vecka sedan var det fukt och mögel i badrummet. I dag hade de hunnit riva ut det och sätta in en tork, säger Lars Persson.
Hyresgästföreningen har inte bara kritiserat Gröningen för dålig fastighetsförvaltning. Man menar även att renoveringsarbetet är bristfälligt utfört. Det tillbakavisas av Peter Schönfelder, projektledare på Newsec.
– Renoveringen görs efter alla branschkrav som finns. Och blir det brister så kommer det att åtgärdas efter slutbesiktningen som görs av en oberoende part. Vi vinner ingenting på att fuska.