HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Huge hotas av böter på 825 000 för ventilationsbrister

Huddinge 1 200 av Huges lägenheter och ett antal skolor har inte godkänd ventilation. Nu kräver Huddinge kommun att det egna bostadsbolaget åtgärdar bristerna. Annars väntar vite på 825 000 kronor. Huge svarar att vissa hus redan är godkända. UPPDATERAD.

För att se till att inomhusluften är av bra kvalité och inte orsakar hälsobesvär infördes krav på OVK, obligatorisk ventilationskontroll. Den som äger ett hyreshus eller en skola ska kontrollera ventilationen och åtgärda brister vart tredje eller sjätte år beroende på ventilationssystem.

Nu har Huddinge kommun tröttnat på att Huge Fastigheter, trots påminnelser, inte visat upp en godkänd ventilation i tid. Kommunens Natur- och byggnadsnämnd beslutade i mars och april att bolaget får tre månader på sig att visa att 33 fastigheter har en godkänd ventilation. Annars krävs bolaget på 25 000 kronor i vite för varje fastighet.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Christian Ottosson, (C), ordförande i Huddinge kommuns Natur och byggnadsnämnd, med ett förflutet som ledamot i styrelsen i Huge, säger att beslutet om föreläggande togs eftersom Huge dröjde med att visa upp en godkänd ventilation.
– Det är viktigt att alla fastighetsägare har en bra ventilation på plats. Barn och andra som vistas i de här lokalerna och bostäderna har rätt till en bra inomhusmiljö, säger han.

Vad tycker du om Huge Fastigheters agerande?
– Det hade varit mycket bättre om de hade visat upp en godkänd ventilation i tid, säger han.

Kommer vi att få se fler förelägganden som är riktade mot Huge?
– Jag skulle tro att det kommer fler under året, säger han.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

I ett brev till Huddinge kommun skriver Huge Fastigheter att de brustit i sin hantering av OVK-ärendena. Som en följd av det har de tillsatt en person som ska se till att besiktningar blir gjorda och kommunicera med tillsynsmyndigheter, som till exempel kommunen.
– Vi borde ha gjort det i tid och kan bli bättre. Men en förklaring till att vi inte gjort mätningarna och skickat in protokoll som visar att ventilationen är godkänd är att vi håller på att bygga om vissa lokaler och ska mäta efter det, säger Henrik Örneblad affärsområdeschef på Huge Fastigheter.

Annons

I brevet skriver Huge att sex av de 33 fastigheterna nu är godkända och skickar med protokoll. Men i 26 fall skriver bolaget att de behöver mer tid för att rätta till brister i ventilationen, i vissa fall krävs omfattande ombyggnation. I ett fall skriver Huge att lokalen är tom och inte används. En av fastigheterna som fått föreläggande av kommunen, fattas i brevet.
– Det finns ett antal enklare saker som vi ha åtgärdat i tid, som rensa ventilationskanaler eller skicka in protokoll till kommunen. Men i vissa fall ska vi ändra lokalens användningsområde och då krävs att vi bygger om mer omfattande och det tar tid, säger han.

När Huge skulle ha gjort den senaste OVK-kontrollen, som de nu fått föreläggande för att inte ha gjort, vet inte Henrik Örneblad.
– Nej jag vet faktiskt inte det.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

I föreläggandet krävde kommunen att bostadsbolaget skulle visa upp en godkänd ventilation inom tre månader, annars skulle de få 25 000 kronor i vite för varje fastighet. Men mejlväxling mellan Huge och kommunens tjänstemän visar att kommunen nu backat från kravet. Huge får mer tid för att åtgärda brister och visa upp en godkänd OVK, ibland till januari 2018, innan de tvingas betala vite.

Hem & Hyra har försökt få kontakt med ansvariga tjänstemän på Huddinge kommun för att ställa frågor, utan resultat.
Christian Ottosson, ordförande i Natur och Byggnadsnämnden, är ovetande om att vitet inte kommer att dömas ut som planerat.
– Det var en nyhet, jag vet inte om det är ett beslut som måste tas upp i nämnden igen eller om tjänstemännen kan besluta om det, säger han.

Gunilla Helmersson, (M), ordförande i Huge Fastigheter skriver i ett mejlsvar.
”Jo, visst kan man undra varför det inte blivit gjort. Förklaringen är, så vitt jag fått veta, viss personalbrist/personalomsättning (och det gäller faktiskt både kommunen och bolaget), varför kommunikationen mellan parterna varit svår att föra och därmed blivit bristfällig.

Annons

Jag har fått besked om att bolaget efter sin redovisning till kommunen fått respit med de åtgärder som ännu ej är klara enligt redovisningen. Ett stort antal fastigheter är redan nu färdiga, många blir klara inom några få månader, och alla ska vara klara till årets slut.
Har med detta förstått att viten nu ej är aktuella, och att kommunen godkänt planen.

Det är aldrig bra om det skulle finns risk för att de som vistas i olika lokaler kan drabbas av besvär p g a eventuella brister i ventilationen. Därför är det bra att arbetet nu är inne i en aktiv fas där det händer saker på detta område.”

Men att viten inte skulle vara aktuella för Huge stämmer inte. I ett mejl till Huge där kommunens tjänsteman ger bostadsbolaget mer tid för att åtgärda bristerna står följande.

”Härmed översändes natur- och byggnadsnämndens beslut 2017-04-03, § 46, med tillhörande tjänsteutlåtande och bilagor. Enligt den åtgärdslista jag fått från Jan-Erik Danielsson ska besiktning göras senast den 30 maj. Jag har därför lagt in en bevakning om att ni ska inkomma med godkänt protokoll senast den 30 juni. Om det inte inkommit detta datum kommer vitesbeloppet utdömas”.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.