Hundratusentals svenskar lämnar husdjuren på pensionat
De flesta människor mår bra av att resa bort ett tag på sin lediga tid. Detsamma gäller dock inte alltid deras husdjur. Totalt har var fjärde hyresgäst – ungefär 900 000 personer – någon form av djurkompis hemma, visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran.
Allra vanligast är att låta släkt eller vänner sköta om husdjuret när man är bortrest, en modell som 73 procent av de djurägande hyresgästerna använder sig av. Elva procent av de tillfrågade väljer i stället att låta djuret hänga med på resan, medan mindre än en procent helt sonika släpper ut dem utomhus.
Ett ytterligare alternativ som växt sig allt populärare på senare år är att använda sig av ett djurpensionat, där kompisen håller sig aktiverad medan övriga familjen är borta. Totalt lämnar sex procent av landets hyresgäster sitt husdjur till ett pensionat när de är på resande fot. Särskilt poppis är pensionaten bland kvinnor samt personer över 55 år medan ingen av respondenterna under 29 år använder tjänsten.
I storstan har hundpensionat blivit en het trend det senaste decenniet – och ofta måste man vara ute i god tid för att få en plats om man inte redan har hunden ”på dagis” i anläggningen. Hos Hundgrottan i centrala Stockholm är kötiden för en dagisplats några månader upp till ett år, och tillfälliga gäster tas bara emot i mån av plats.
Situationen är liknande i landets tre största städer.
– Oftast är det samma människor som redan har hundarna i dagis som också lämnar dem här när de åker bort. Man vill ha dem där det är bekvämt och där hunden känner sig hemma, säger Ida Rongedal, som jobbar på anläggningen.
På plats paras hunden ihop med andra individer med liknande lynne och intensitet. Som gäst på ett licensierat pensionat åtnjuter hunden dagliga promenader, rastning, utfodring och lek samt i vissa fall pälsvård, hundmassage, träning och kloklippning. Men vistelsen är inte gratis. I Stockholm får man räkna med att betala mellan 400 och 500 kronor per natt, med vissa rabatter för längre vistelser.
Svenska kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg har inga invändningar till att fler och fler svenskar lämnar hunden på hotell. Bara man har råd bör man absolut överväga en incheckning.
– Hundpensionat är ett jättebra alternativ till att släpa med hunden på långa semesterresor, där den kanske hamnar i en bil alldeles för länge. Kanske innebär livet på pensionat inte samma bekvämligheter som hemma, men hundar tänker inte på det sättet.
Som hundägare kan man med gott samvete låta plånboken avgöra tidsgränsen för hundens hotellbesök, resonerar han.
– Hundar sitter inte och räknar tid, de anpassar sig fort till den nya miljön. Hunden har oftast haft riktigt roligt, med en ny miljö, nya dofter och nya vänner. När man väl hämtar sin hund kanske man inte alls får den där glädjereaktionen man hade väntat sig.
Innan man checkar in sin hund bör man dock säkerställa att anläggningen drivs av kunniga personer och att reglerna följs.
– Pensionatet ska vara godkänt av länsstyrelsen och det ska finnas försäkringar om hunden till exempel blir sjuk eller biten. Åk dit och titta en gång först, så att du vet var du ska lämna hunden.
Undersökningen är baserad på svar från tusen personer.
- Släkt och vänner passar: 73 procent
- Jag tar djuret med mig: 11 procent
- Jag lämnar djuret på pensionat: 6 procent
- Jag släpper ut djuret: Cirka 1 procent
- Jag reser inte bort: 10 procent.
Källa: Skop/Hem & Hyra