Annons

Hyrde dyrt i andra hand – kräver tillbaka överhyra

Lund Kvinnan i Lund betalade över 5 000 kronor för lägenheten hon hyrde i andra hand. Det var 2 000 kronor för mycket, anser hon. Hon vill ha tillbaka sina pengar men förstahandshyresgästen tycker att han har rätt till "vinsten".
Foto: Anders Paulsson

I åtta månader hyrde kvinnan en lägenhet i Lund i andra hand. Hyran på 5 200 kronor betalde hon via Swish. Andrahandshyresgästen blev misstänksam när förstahandshyresgästen hörde av sig och i stället ville ha hyran kontakt direkt i handen, eftersom banken undrat var pengarna kom ifrån.

Hon hörde av sig direkt till hyresvärden och då visade det sig att förstahandshyresgästen inte hade något tillstånd att hyra ut i andra hand över huvud taget. Det framkom också att hyran som förstahandshyresgästen betalade var betydligt lägre än den han krävde av andrahandshyresgästen: 2 950 kronor.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Andrahandshyresgästen valde att flytta ut och kräver nu tillbaka inbetald överhyra på sammanlagt 18 000 kronor. Hon har vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka sina pengar. Men förstahandshyresgästen har inte för avsikt att betala tillbaka något.

I ett brev till hyresnämnden förklarar förstahandshyresgästen att hyresnivån borde gälla eftersom de skrivit avtal om detta före inflyttning. Enligt en egen uträkning har han gjort en vinst på drygt 14 000 kronor. Han menar att han borde få behålla pengarna eftersom det är förenat med risker att hyra ut en lägenhet i andra hand.

Annons
Fakta: Så sätts hyran

 

  • Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.