Annons

Hyrde ut rum till dansare – vräks

Norrtälje Trots hyresvärdens hot hyrde Anders ut ett rum till en turist i somras. I veckan fick han ett brev med besked om att han är uppsagd som hyresgäst.

I juli varje år förvandlas lilla Herräng i Norrtälje kommun till ett dansmecka, när swinglägret Herräng Dance Camp invaderar bruksorten med tusentals deltagare från hela världen.

En del av besökarna hyr rum av privatpersoner under de veckor som lägret varar. En av dem som brukar passa på att tjäna en extra slant under somrarna är Anders, som egentligen heter något annat. Under fem sommarveckor hyrde han ut ett rum i sin lägenhet till en dansare. Men i veckan fick Anders ett brev hem i brevlådan där hyresvärden Nordros meddelar att han är uppsagd som hyresgäst. Nordros, med före detta finansmannen Rickard Björklund i spetsen, meddelade tidigare i somras att de som vill hyra ut ett rum under dansveckorna måste betala en extra avgift på 600 kronor i veckan. Om inte, kommer de att vräkas från sina bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På Hyresgästföreningens inrådan lät Anders bli att betala avgiften.
–Uppsägningen är på oriktiga grunder. Jag har inte hyrt ut i andra hand, utan haft en inneboende, säger Anders.

Enligt hyreslagen är det tillåtet att ha inneboende utan hyresvärdens tillåtelse, om det inte innebär något men för värden.
Men enligt Nordros innebär verksamheten ökade kostnader för bolaget, bland annat eftersom det går åt mer vatten och el.

Anders har svårt att tro att bolaget skulle få märkbart ökade kostnader under de få veckor det handlar om.
–Många har ju besök av släktingar och andra gäster, det borde ju också innebära men för hyresvärden. Dansarna vill ju mest åt en sängplats, resten av tiden tillbringar de på danslägret, säger han.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Hyresgästföreningen har i ett brev till hyresvärden bestridit uppsägningen. Nu är det upp till hyresvärden att driva ärendet vidare till hyresnämnden. Om så inte sker inom en viss tid blir uppsägningen ogiltig.

Annons

Enligt Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen, kan hyresvärden göra sig skyldig till brott mot hyreslagen när han tar ut en extra avgift.
–Hyresgästerna är inte skyldiga att betala avgiften. Det kan ses som en extra hyra och hyresvärden har ingen rätt att ta ut den utan att förhandla med Hyresgästföreningen först.

Enligt hyresvärden Rickard Björklund kostade sommarens uthyrningsverksamhet bolaget 150 000 kronor i form av ökad el- och vattenförbrukning.
–Vi vill ha ekonomisk kompensation för det här och har kommunicerat länge med hyresgästerna om det. Det handlar om en ganska häftig kommersiell verksamhet som de ägnar sig åt och vi vill tydligt markera att det inte är okej.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Enligt Hyresgästföreningen innebär det ett brott mot förhandlingsordningen att ta ut en extra avgift som ni har gjort?
–Vi ser det här som en administrativ avgift. Den här gången hann vi inte förhandla med Hyresgästföreningen, men nästa år hoppas vi ha en överenskommelse med dem.

Kommer ni att driva ärendet vidare till hyresnämnden?
–Vi får se, vi har inte fått bestridandet än.

Läs också
http://www.hemhyra.se/riks/hyr-ut-till-dansare-hotas-av-vrakning

Annons

 

 

 

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.