Annons

Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen

Örebro En man vräks efter svartuthyrning och 55 sena hyror. Uthyrningen var lätt att upptäcka då inga nycklar lämnats till paret som hyrde i andra hand och därför tog sig in via balkongvägen.
Personer i starkt motljus vid Örebrobostäders vita fasad. Vinterväg och skuggor över gatan.
Foto: Anna Rytterbrant

Någonting hände den till synes vanliga familjepappan. Från att ha bott i lägenheten med sin familj i många år. Och så plötsligt: hyrorna betalas in för sent, polisen kallas till platsen nattetid och helt andra personer börjar vistas i bostaden – som dessutom klättrar in via en balkong.

Hur kunde det bli så?

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Via domar och offentliga handlingar rullas historien upp.

Huvudpersonen, en man i medelåldern, står på kontraktet i ett trivsamt bostadsområde i Örebro sedan över 15 år tillbaka. Han är egen företagare. Har fru, barn och husdjur.

”Blir knäpp av att gå hemma”

Men så kom pandemin. Den drabbade egenföretagaren hårt. Han saknade uppdrag och med det pengar. Han blev orolig av att bara gå hemma vilket gjorde honom lättretlig.

– Jag blir knäpp av att gå hemma, jag är ingen stillasittande person, säger han vid ett polisförhör.

En morgon går det helt över styr. Egenföretagaren vill göra sig av med saker i bostaden och hans hustru motsätter sig. För henne är det personliga minnen med stort affektionsvärde. Han benämner det som skit.

Annons

Tappar besinningen

Han beskriver att de under några dagar gått och retat sig på varandra och att han helt plötsligt tappar besinningen.

– Jag önskar att jag kunde få allt ogjort, men det går inte, säger mannen i förhör.

Ett år senare när domen faller – skyddstillsyn och samhällstjänst för barnfridsbrott och misshandel – har hans hustru och barn redan flyttat till en ny bostad.

Tingsrätten dömde mannen till skyddstillsyn och samhällstjänst. Då hade fru och barn redan flyttat.

Ensam kvar

Nu är han ensam kvar i lägenheten. Han hoppas enligt domstolshandlingarna att förtroendet ska kunna byggas upp igen mellan honom och hans barn. Men de ekonomiska problemen har vid den här tiden blivit än mer påtagliga.

Hos Örebrobostäder märks det genom att hyror som sedan pandemin börjat komma sent – nu inte betalas alls.

När grannar börjar höra av sig om störningar nattetid och att andra personer än egenföretagaren syns i bostaden börjar Öbo på allvar intressera sig för fallet. Svartuthyrning är inte tillåtet.

Klättrar in via balkongen

Örebrobostäder gör hembesök. Mannen syns inte till men grannar berättar att det för dem okända paret som bor där i stället för egenföretagaren, tar sig in via balkongen genom att klättra på ett slags elskåp.

Annons

”Paret verkar inte ha fått nycklarna utan tar sig in och ut ur lägenheten genom balkongdörren”, skriver Örebrobostäder till hyresnämnden.

Öbo försöker förgäves få tag på mannen med rättelseanmaningar att betala hyrorna och att upphöra med svartuthyrningen.

Inget annat händer än att brev och mejl kommer i retur till Öbo.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Örebrobostäders röda logga mot svart botten på ett hus. I bakgrunden en vit husfasad och en gråvit himmel.
Örebrobostäder vräkte mannen. Han var sen med hyror och bodde inte i lägenheten.

Öbo säger upp lägenheten

Men då får Örebrobostäder nys om att egenföretagaren träffat en ny kvinna och bor hos henne. Och eftersom hyrorna fortfarande är obetalda, ett okänt balkongklättrande par bor i lägenheten och mannen har en annan bostad – säger Öbo upp lägenheten.

När ärendet hamnar i hyresnämnden infinner sig inte mannen. Hyresnämnden beslutar om vräkning. Egenföretagaren har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst.

Fakta: Så funkar lagen mot svartuthyrare

Svartuthyrare kan drabbas hårt om de åker fast, inte bara en gång utan på tre olika sätt:

  • Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med en svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
  • Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
  • Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken
Läs också Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.