Annons

Hyresbostäder i Norrköping vill satsa på vindkraft

Norrköping Hyresbostäder i Norrköping överväger att bygga vindkraftverk, eller att köpa in sig i några som redan finns. Syftet är att uppnå målet att all energi som bolaget förbrukar ska vara förnyelsebar.

​Senast 2030 ska kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder ha uppnått sitt energimål. Det innebär att energiförbrukningen ska ha minskat med en tredjedel och att all energi som används ska komma från förnyelsebara energikällor, som vind och vatten.

Framför allt har vinden fångat bolagets intresse. Under året ska Hyresbostäder ta ställning till om bolaget ska satsa på vindkraft.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi håller på att titta på om det kan vara ett alternativ, säger bolagets vd Gunnar Boquist.

Två olika lösningar utreds.

Annons

– Vi undersöker om vi kan ha egna vindkraftverk eller om vi bör köpa andelar i andras.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Gunnar Boquist är tveksam till om det blåser tillräckligt mycket runt Norrköping för att det ska vara någon idé att bygga kraftverk där. De som har byggts i Östergötland hittills finns främst i västra delen av länet, där förutsättningarna bedöms vara bättre. Att köpa in sig i kraftverk där, eller någon annanstans i landet, kan vara ett alternativ.

Gunnar Boquist konstaterar att det kan vara komplicerat att få bygga nya.

– De flesta tycker att vindkraftverk är bra men man vill inte ha dem där man själv bor.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Dessutom har Försvarsmakten synpunkter, eftersom vindkraftverk anses kunna orsaka problem för stridsflygplan.
För ett par år sedan satte ett bostadsbolag i Göteborg upp vindkraftverk på taket på ett av sina hus. Efter en tid fick det monteras ner eftersom det bullrade för mycket och inte gav så mycket el som det var tänkt. Hyresbostäder har inga planer på att testa samma sak.

– Vi lär av deras misstag i stället för att göra om det, säger Gunnar Boquist.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.