Annons

Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: ”Inget att bli lycklig över”

Norrköping Hyrorna i Norrköping höjs med 5,3 procent nästa år och överenskommelsen påverkar hyrorna för över 18 000 lägenheter. Flera hyresvärdar är besvikna över resultatet – så även hyresgästen Anita: ”Det är inget att bli lycklig över”.
Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping
Foto: Jenny Knutsson / Jakob Kindesjö
Anita Andersson Landegren är missnöjd med hyreshöjningen.

Hyresförhandlingen mellan kommunägda Hyresbostäder och Hyresgästföreningen har till slut gått i mål i Norrköping. Bolaget hade krävt en höjning på 11 procent för nästa år, men de kom till sist överens om 5,3 procent.

— Det är så klart en besvikelse. Vi är nöjda med att vi kunde undvika att förhandlingen strandade och att vi hade fått en retroaktiv höjning, men vi är inte nöjda med nivån. Det innebär inte att vi får tillräcklig kostnadstäckning, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad får det för konsekvenser?
— Det vi kan påverka är det planerade underhållet och investeringstakten, så det är något vi kommer behöva kika på framöver, säger han.

Nu är hyresförhandlingarna klara för drygt 18 500 lägenheter i Norrköping.

Enligt bolaget skulle hyrorna ha behövt gå upp med drygt 14 procent för att täcka alla kostnadsökningar inom bland annat fjärrvärme och höjda räntor. En höjning med 5,3 procent innebär att hyran går upp med cirka 400 kr i månaden för en lägenhet på 71 kvadratmeter med cirka 7 700 kr i månadshyra.

— Vi är väldigt nöjda med att det inte blev 11 procent. Sedan är det här mycket pengar också för många, smärtgränsen är nådd egentligen, säger Aina Kagevik, förtroendevald i Hyresgästföreningen, som varit med i förhandlingen.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra i Östergötland 2024

Anita Andersson Landegren, som hyr en tvåa av Hyresbostäder i Åby, är missnöjd med resultatet och har förgäves försökt få tag på Hyresgästföreningen för att lämna synpunkter. Hon tycker hyran är tillräckligt hög som den är. Förra året fick hon ett påslag på 1 500 kronor i månaden efter en renovering.

— Jag betalar över 7 000 i månaden nu för en liten tvåa i ett ytterområde. Så det här är inget att bli lycklig över. Det här blir 300 kronor till i månaden för mig och det är många som har det tufft redan, säger hon.

Anita Andersson Landegren hyr en tvåa i Åby.
Anita Andersson Landegren hyr en tvåa i Åby.

Men uppgörelsen berör inte enbart Hyresbostäder – utan alla hyresvärdar som ingår i ”Rätt hyra” i Norrköping måste få samma hyreshöjning för att systemet ska fungera. Det handlar om över 18 000 lägenheter till exempel hos Heimstaden Eklöfs, Fastighetsägarna och flera andra privata hyresvärdar.

Hyresvärden Lundbergs med 1 500 lägenheter i Norrköping hade yrkat på 9 procents hyreshöjning, men deras hyresgäster kommer nu få samma höjning som Hyresbostäder.

Annons

— Det är egentligen för lite med tanke på våra kostnader. Det är något vi får hantera, men på sikt är det ohållbart att få in för lite hyror mot kostnadsökningarna, säger Johan Ladenberg, vice vd för Lundbergs fastigheter.

Att uppgörelsen med ett bolag styr vad alla andra ska få – hur ser du på det?
— Det är något man behöver se över tycker jag. Vi levererar ju olika kvalitet och då kanske det ska synas också, så att inte alla får samma höjning, säger han.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlare utan att lyckas.

Fakta: Så höjs hyrorna hos Hyresbostäder 2024
  • Hyresbostäder har träffat en överenskommelse med Hyresgästföreningen i Norrköping om justering av 2024 års hyror. Hyran kommer att justeras med i genomsnitt 5,3 procent från och med 1 januari 2024.
  • 5,3 procent innebär att hyran höjs med cirka 401 kronor per månad för en genomsnittlig lägenhet på cirka 71 kvm med en hyra på cirka 7 779 kr/mån.
  • För hyresgäster i nyproducerade lägenheter på fastigheterna Domaren, Kopparhusen, Mesen/Idyllen, Ormarna, Rambodal/Rotflyet, Sandbyhov, Skärblacka och Yllefabriken är hyresjusteringen 3,23 procent.

    Källa: Hyresbostäder
Fakta: Så går det i förhandlingarna

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.