Hyresförhandlingar kritiseras – även internt
Flera kommunala hyresvärdar som Hem & Hyra talat med, vill hitta nya former för att förhandla hyror. Kritikerna menar att förhandlingarna leder till ryckighet, eftersom de bara ser ett år i taget och egentligen mest handlar om hur underhållet ska bantas för att hålla hyran nere. Men när verkligheten kommer i kapp måste hyran i stället höjas mycket på en gång.
– Det känns inte fruktsamt att sitta och resonera fram och tillbaka om olika budgetposter från år till år. Vi behöver hitta en ny, långsiktigare modell, säger Lars Flyckt som är ekonomichef på Kumlabostäder.
Och även inom Hyresgästföreningen finns kritiken: en anställd tjänsteman som vill vara anonym, menar att förhandlingarna riskerar att bli ett spel för gallerierna, eftersom det viktigaste blir att kunna visa hur hyran förhandlats ner.
– Förhandlar man långsiktigt och utan bud, kan man inte gå ut och slå sig för bröstet i media och säga ”titta här vad vi lyckades med”. Men fördelen kan vara att de förtroendevalda förhandlarna får större insyn i bolaget och kan fatta bättre beslut.
Ett exempel på hur spelet kan gå till, finns i Filipstad i Värmland. Inför 2013 års hyresförhandlingar berättade Filipstadsbostäder att de inte tänkte höja hyran alls.
Hyresgästföreningen kom med beröm och menade att det var ansvarsfullt.
Men inför 2014 hade vinden vänt. Då yrkade Filipstadsbostäder i stället på en rekordhöjning på 4,5 procent.
Hyresgästföreningen gick ut med ett pressmeddelande och kritiserade nollbudet – som de ett år tidigare berömt:
”Det här riskerar att ge en svängig och oregelbunden hyresutveckling för hyresgästerna”.
En av de anställda på Hyresgästföreningen, tycker att det ofta brister både i kunskap och vett hos de förtroendevalda som är med och förhandlar hyror:
– Det går inte att bara sitta och hojta att hyran inte ska höjas, det är ju ingen framkomlig väg.
Men grundproblemet, menar tjänstemannen, är lagstiftningen: hyresförhandlingssystemet har helt enkelt spelat ut sin roll.
Och kanske ser framtiden annorlunda ut. Hyresgästföreningen har under de senaste åren försökt hitta nya former i bland annat Karlskoga, Nora och Örebro.
Läs även: ”Både bra och dåligt förhandla på flera år”.