HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingar med Östersundshem klara för 2020

Östersund Den 1 mars höjer Östersundshem hyrorna. En nuvarande hyra på 6 000 kronor blir då en hundralapp dyrare. Men Östersundshems vd hade gärna sett en större höjning för att kunna underhålla fastigheterna i raskare takt.
Foto: Åsa Eriksson/montage
Årets hyresförhandling landade i en överenskommelse om en höjning på i snitt 1,75 procent för Östersundshems hyresgäster. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare, Hasse Dahl (th) är hyresgästerna nu nära smärtgränsen. Östersundshems vd Kenneth Karlsson (tv) däremot hade gärna sett att de boende bidragit med mer till bland annat ett snabbare underhåll av fastigheterna.

Hyresgästföreningen och kommunalägda fastighetsbolaget Östersundshem har träffat en överenskommelse om nya hyror.
Från och med 1 mars 2020 höjs hyrorna för berörda hyresgäster i bostadsbolagets 4 000 lägenheter med i snitt 1,75 procent.
Det innebär en extra hundring för en hyresgäst med en nuvarande månadshyra på 6 000 kronor.

Innan förhandlingarna yrkade Östersundshem på en höjning med 3,1 procent.
– Bakgrunden till vårt yrkande om 3,1 procent är bland annat ökade kostnader, säger Östersundshems vd Kenneth Karlsson och radar upp flera exempel.
– Det handlar om fastighetsskötsel, el, avfall, fastighetsavgift, personal och fastighetsunderhåll. Och inte minst VA-taxan som höjs med 10 procent i år.

Läs ocksåSå förhandlas din hyra

Förhandlingen med Hyresgästföreningen slutade i en överenskommelse om en höjning på drygt hälften av bostadsbolagets önskan.
Blir det några konsekvenser av att höjningen inte blir lika stor som ni yrkade på från början?

– Att vi inte får full täckning för dessa ökade utgifter innebär att vi inte kan åtgärda vårt ackumulerade underhållsbehov i den takt som krävs, säger Kenneth Karlsson.

Uttalandet förvånar Hasse Dahl på Hyresgästföreningen i Östersund som förhandlat hyrorna å hyresgästernas vägnar.

Läs ocksåMissnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning

– Det är viktigt att båda parter i en förhandling visar förståelse för varandras uppdrag och respekterar en träffad överenskommelse, säger han.

– Vi har kommit överens om en hyreshöjning som vi båda ansåg rimlig och som vi gemensamt skrivit under. Att beklaga sig i efterhand över att man inte skulle klara det ackumulerade underhållsbehovet känns märkligt med tanke på att Östersundshem är ett ekonomiskt starkt bolag, fortsätter Hasse Dahl.

Enligt honom är hyresgästerna nära smärttröskeln av vad ekonomin tillåter.

Läs ocksåFörhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

– Om man nu ser att det behövs mer underhåll från en redan hög underhållsbudget då får man leta pengar hos någon annan än hos hyresgästerna. De betalar redan en del av hyran för underhåll. Det är inte hållbart i längden att höja hyrorna med dessa nivåer eftersom många då inte kommer att ha råd att bo.

– I framtida förhandlingar måste vi komma överens om betydligt lägre nivåer för att hyresrätten skall vara ett attraktivt boende. En snitthyresgäst betalar betydligt mer från sin disponibla inkomst idag än i andra boendeformer, säger Hasse Dahl.

Den nya hyreshöjningen träder i kraft 1 mars 2020 och gäller till sista februari 2021.

Läs också HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.