Annons

Hyresgäst bestred hyreshöjning – fick rätt

Eslöv Värden ville höja månadshyran med en tusenlapp. Hyresgästen bestred yrkandet och tog ärendet till hyresnämnden som gick på hyresgästens linje.
Foto: Anna Hultberg

Hyresgästen har bott i sin tvåa på 59 kvadratmeter sedan 1995. Förra året ville den privata värden i Eslöv höja hyran med 1 042 kronor i månaden till 5 563 kronor. Men det motsatte sig hyresgästen.

Värden motiverade höjningen med bland annat att parkeringsplats ingick i hyran, att både trapphus och källare har målats om samt att lägenhetsdörrar renoverats.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Då parterna inte kom överens tog hyresgästen ärendet till hyresnämnden. Hyresnämnden gjorde jämförelser med liknande lägenheter på orten och kom fram till att hyresvärden inte hade några giltiga skäl att höja hyran.

Annons

Nämnden menade bland annat att hyresvärden inte gjort några standardhöjande åtgärder som höjt bruksvärdet. De anser inte heller att hyresnivåerna i Eslöv förändrats markant. Hyresnämnden beslutade att månadshyran från och med den 1 september 2016 ska vara 4 535 kronor.

 

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.