HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst döms för mordbrand

Stockholm Kraftig rökutveckling och skadestånd på 32 000 kronor till Stockholmshem. Det blev följden av att en hyresgäst tände eld i en källare och döms för mordbrand av Södertörns tingsrätt.
Brandslang efter en utryckning i Rågsved vintern 2018.
Foto: Cecilia Landmark
Två brandbilar och sju brandmän deltog vid branden i källaren.

När brandkåren kom till Stockholmshems hyreshus i Söderort vid midnatt mars 2016 möttes de av rök och 10-15 nyfikna och oroliga hyresgäster utanför huset där det brann i källaren.

I domen från Södertörns tingsrätt vittnar brandkåren om att de möttes av kraftig rökutveckling när de gick in i källaren och därför fick använda andningsmasker. Branden hade slocknat av sig själv och det fanns inte någon risk att den skulle spridas, men röken var så kraftig att det var en farlig miljö för människor att visats i, källaren är också utrymningsväg för de som är i tvättstugan.

Läs ocksåÖstersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

Ingen person skadades i branden som startade genom att den dömda personen hade tänt på plast- och isoleringsmaterial runt vattenrör i källaren.

Av domen framgår också att det inte är första gången personen döms för liknande brott. Även 2011 dömdes personen för mordbrand. Då som nu döms personen till skyddstillsyn och måste  genomgå behandling.

Mordbrännaren döms också att betala 32 295 kronor i skadestånd till Stockholmshem för skador på väggarna och förråden som finns i källaren.

Läs också72 000 stockholmare får hyreshöjning med 2,35 procent

Flera personer ringde 112, däribland den dömda personen, som uppger att han ringde eftersom röken var så kraftig att han hade svårt att andas. Personen visade ett onormalt intresse för branden och anhölls därför som misstänkt. Efter att ha nekat under en tid så erkände personen till sist att han hade tänt eld i källaren.

Läs också Hyresgäster delar på el-bilspool Hyresvärd riskerar skadestånd Blev uppsagd – försökte bränna ner socialkontoret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.