Annons

Hyresgäst döms för mordbrand

Stockholm Kraftig rökutveckling och skadestånd på 32 000 kronor till Stockholmshem. Det blev följden av att en hyresgäst tände eld i en källare och döms för mordbrand av Södertörns tingsrätt.
Brandslang efter en utryckning i Rågsved vintern 2018.
Foto: Cecilia Landmark
Två brandbilar och sju brandmän deltog vid branden i källaren.

När brandkåren kom till Stockholmshems hyreshus i Söderort vid midnatt mars 2016 möttes de av rök och 10-15 nyfikna och oroliga hyresgäster utanför huset där det brann i källaren.

I domen från Södertörns tingsrätt vittnar brandkåren om att de möttes av kraftig rökutveckling när de gick in i källaren och därför fick använda andningsmasker. Branden hade slocknat av sig själv och det fanns inte någon risk att den skulle spridas, men röken var så kraftig att det var en farlig miljö för människor att visats i, källaren är också utrymningsväg för de som är i tvättstugan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ingen person skadades i branden som startade genom att den dömda personen hade tänt på plast- och isoleringsmaterial runt vattenrör i källaren.

Annons

Av domen framgår också att det inte är första gången personen döms för liknande brott. Även 2011 dömdes personen för mordbrand. Då som nu döms personen till skyddstillsyn och måste  genomgå behandling.

Mordbrännaren döms också att betala 32 295 kronor i skadestånd till Stockholmshem för skador på väggarna och förråden som finns i källaren.

Annons
Läs ocksåHyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

Flera personer ringde 112, däribland den dömda personen, som uppger att han ringde eftersom röken var så kraftig att han hade svårt att andas. Personen visade ett onormalt intresse för branden och anhölls därför som misstänkt. Efter att ha nekat under en tid så erkände personen till sist att han hade tänt eld i källaren.

Läs också Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.