Hyresgäst får rätt – får behålla tillfällig vägg
– Det är en seger för hyresgästen. Väggen är inget men för hyresvärden. På vilket sätt stör den hyresvärden? säger Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder hyresgästen.
– Helt galet, säger Lars Westeman, fastighetsjurist på Fastighetsägarna syd, som företräder bostadsrättsföreningen Stjärnehus.
Eva Hildén är hyresgäst i ett hus i Slottsstaden i Malmö som ombildades till bostadsrätter för några år sedan. Hem & Hyra har tidigare skrivit om hennes kamp att få behålla en skiljevägg mellan vardagsrummet och hennes sovrum. Väggen sattes upp för sex år sedan efter ett muntligt tillstånd från den dåvarande hyresvärden. Men att hyresgästen fått ett muntligt tillstånd och dessutom lovat att ta ner väggen och återställa lägenheten i befintligt skick har inte kunnat beveka bostadsrättsföreningen som krävt att väggen ska ner. Hade Eva Hildén haft ett skriftligt tillstånd hade de däremot kunnat leva med väggen.
När Eva Hildén vägrade ta ner väggen vände sig bostadsrättsföreningen till Kronofogdemyndigheten för att få handräckning för att kunna ta sig in i lägenheten och riva väggen. Men svaret blev nej. Kronofogdemyndigheten tänker inte hjälpa föreningen.
Enligt beslutet från Kronofogdemyndigheten kommer de inte att bistå med någon särskild handräckning för att hantverkare på uppdrag av föreningen ska kunna ta sig in och riva väggen, så länge som Eva Hildén är bosatt i den.
– Det känns så klart jätteskönt. Jag är verkligen lättad, säger Eva Hildén.
Kronofogdemyndighetens beslut går att överklaga till tingsrätten.
– Men beslutet är så tydligt motiverat att Eva Hilden har rätt, att man måste vara dum om man fortsätter att driva den här frågan. Jag delar Kronofogdemyndighetens tolkning. Det finns ingen skada i lägenheten och det finns inget som säger att det kommer att finnas en skada i lägenheten den dagen hyresgästen flyttar, säger Niklas Olsson.
Lars Westeman på Fastighetsägarna Syd gör en annan bedömning.
– Deras beslut är totalt felaktigt, det är helt uppåt väggarna, säger Lars Westeman.
Hans besked är att man kommer att överklaga till tingsrätten.
Bortsätt från juridiken – och ur ett mänskligt perspektiv, är det verkligen viktigt att väggen tas ner?
– Jag har ingen anledning att anlägga något mänskligt perspektiv. Jag har bostadsrättsföreningens perspektiv och det är ett rättsligt juridiskt perspektiv. Det är upp till andra att tycka något eller inte och ha ett mänskligt, moraliskt perspektiv, säger Lars Westeman.
Kronofogdemyndigheten skriver i sitt beslut:
”Sammanfattningsvis finner Kronofogdemyndigheten att de invändningar Eva Hildén framställt beträffande de bakomliggande omständigheterna kring uppförandet av väggen är att relevant slag och att Brf Stjärnhus inte mot dessa har anfört några grunder som medför att uppförandet av väggen varit olovligt på sätt som avses i 4 § BfL eller i övrigt lyckats styrka detta. Ansökan ska på anförda skäl lämnas utan bifall. ”
Läs mer: