Hyresgäst överklagar bullerbeslut

Trollhättan ​Trafikbuller gör att en man i Trollhättan inte kan njuta av sommaren på sin balkong. Enligt miljönämnden kan han lika gärna sitta vid de gemensamma trädgårdsmöblerna på gården. Mannens klagomål lämnades utan åtgärd. Nu har han överklagat det beslutet.

För drygt ett år sedan klagade en hyresgäst i Trollhättan på trafikbuller. Mannen bor på Lasarettsvägen, ett drygt 40-tal meter från E45 som byggdes om till fyrfältsväg under 2008 och 2009. Efter ombyggnationen anser han att bullernivån ökat på framför allt balkongen.
Det finns bullerskydd på platsen. De har dock ingen effekt på tredje våningen, där den klagande bor.
Enligt Vägverket (numera Trafikverket) är enda möjliga åtgärden för att minska ljudnivån att glasa in mannens balkong. Men det kostar för mycket tycker verket.
Enligt bullerberäkningar är ljudnivån vid den aktuella husgaveln 64 dBA (avvägd decibel). När man bygger nytt är riktvärdet att ljudnivån inte ska överstiga 55 dBA vid fasad utomhus.
Enligt miljöförvaltningen finns ingen rimlig teknisk möjlighet att komma ner i den nivån vid fasaden på den aktuella fastigheten.
Eftersom hyresgästerna har tillgång till en gemensam uteplats som klarar riktvärdena för utomhusmiljön bedömer miljöförvaltningen att det inte finns skäl att förelägga Trafikverket om ytterligare åtgärder.
Hyresgästen protesterade mot att hänvisas till uteplatsen på gården.
Miljönämnden, som tog beslut i ärendet, håller med om att trädgårdsmöbler på gräsmattan inte ger samma komfort som en egen balkong. Alternativet lever ändå upp till begreppet uteplats.
Klagomålet lämnades utan åtgärd. Dock med reservation från en ersättare i nämnden som ansåg att Trafikverket ska erbjuda hyresgästen gratis inglasning av balkongen.
Hyresgästen ifrågasätter nämndens beslut. Han hänvisar till att Trafikverket satt upp bullerdämpande väggar på andra avsnitt av vägen, till exempel i Nol.
Han tycker att det måste finnas något sätt att dämpa bullret som inte är orimligt dyrt eller tekniskt omöjligt. ”Vad som skiljer genomfart Trollhättan från de i kommunerna längre söderut och som medfört så olika lösningar förstår inte jag” skriver han i sitt överklagande.
Ärendet går nu vidare till länsstyrelsen för prövning. Under sitt nästa ordinarie sammanträde den 25 augusti kommer miljönämnden ta ställning till ett eventuellt yttrande till länsstyrelsen.

Läs också Se upp – håll koll på detta om din hyresvärd vill förändra spelreglerna Kommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen" Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.