Hyresgäst polisanmälde okänd inneboende
Kvinnan, en hyresgäst hos MKB på Bellevuegården i Malmö, fick hem ett brev i brevlådan. Posten var adresserad till en man som hon aldrig hade hört talas om. En kontroll i Skatteverkets register visade att den okände var folkbokförd i hennes lägenhet.
Hyresgästen har nu polisanmält händelsen som polisen har rubricerat som brott mot folkbokföringslagen.
– Hon har varit i kontakt med mannen och han har sagt att han ska åtgärda det här, säger Linda Pleym, pressinformatör på polisen i Malmö.
I anmälan nämns bara vaga uppgifter om vem mannen är och det finns ingen misstänkt person i fallet. Det är oklart varför han står skriven på kvinnas lägenhet.
– Jag har sett det här tidigare och det händer då och då. Vid något tillfälle har det varit tre till fyra personer på en och samma adress, säger Linda Pleym.
Enligt Skatteverket är det inte möjligt att straffas genom till exempel böter för felaktig folkbokföring. Däremot skulle någon rent hypotetiskt kunna få ett vite om personen ifråga vägrade att skriva sig på en ny adress. Men den processen tar tid och det är betydligt enklare att myndigheten helt enkelt bara flyttar personen i registret.
– Den vanligaste orsaken till det här sker är att man inte har koll på sitt lägenhetsnummer och skriver sig hos grannen. Då är ju personen bara en dörr bort och det är lätt att åtgärda. Sen kan det ju finnas andra anledningar, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Felaktiga folkbokföringsadresser kan innebära problem för myndigheterna då adresserna ligger till grund för bland annat var en person ska betala skatt eller ha möjlighet att söka olika typer av bidrag. Registret ligger även till grund för statistiska beräkningar av befolkningen i Sverige.
Läs mer om felaktig folkbokföriung i Skåne: