Annons

Hyresgäst stämmer värd för att få tillbaka 40 000 kronor

Malmö När hyresgästen flyttade in i andrahandslägenheten i centrala Malmö för två år sedan betalade han 40 000 kronor i deposition. Nu har det gått ett år sedan han flyttade ut och han har fortfarande inte fått tillbaka pengarna. Därför stämmer han förstahandshyresgästen i tingsrätten.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin

I drygt ett år hyrde familjen en fyrarummare i centrala Malmö. I deposition lämnade de 40 000 kronor. Det verkar ha varit ett misstag för ett år efter att de flyttat ut har de fortfarande inte sett röken av några pengar. Förstahandshyresgästen har flyttat utomlands och ingen har kunnat få tag på henne, varken andrahandshyresgästen, kronofogden eller Hyresgästföreningens jurist. Ärendet har legat hos kronofogden i ett halvår men på grund av att myndigheten inte lyckats delge förstahandshyresgästen har de lagt ner fallet. Andrahandshyresgästen har därför, med hjälp av Hyresgästföreningen, vänt sig till tingsrätten i ett försök att få tillbaka pengarna.

– Det är den enda väg som återstår att gå för att få tillbaka pengarna, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder andrahandshyresgästen.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Vad andrahandshyresgästen vet finns det inget särskilt skäl till att depositionen inte betalats tillbaka. Inget har blivit förstört i lägenheten utan pengarna verkar bara ha försvunnit med förstahandshyresgästen som enligt kronofogden lär befinna sig utomlands. Hon står dock fortfarande skriven på adressen i centrala Malmö.

Annons

Josephine Stensson menar att man ska vara försiktig innan man lämnar ifrån sig en deposition.

– Det här handlar om en väldigt stor deposition och mitt råd är att inte betala för stora belopp. Samtidigt är det hyresvärdarnas marknad och det är svårt att säga nej, säger Josephine Stensson.

Annons
Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.
Fakta: TÄNK PÅ DET HÄR INNAN DU BETALAR DEPOSITION
  • Den som hyr ut en lägenhet har möjlighet att begära en deposition, en summa pengar, som säkerhet ifall något till exempel skulle gå sönder i lägenheten under uthyrningstiden.
  • Var försiktig med att betala alltför stora belopp.
  • Tänk på att få kvitto på din inbetalda deposition så att du verkligen kan visa att du har betalat. Du kan också spara kontoutdrag.
  • När du flyttar ut – gå igenom lägenheten och kontrollera om något har blivit förstört. Ta bilder som bevis eller genomför ännu hellre en besiktning med tillsammans med hyresvärden där ni båda skriver under ett besiktningsprotokoll.
  • Hyr du av en privatperson och är osäker på vem personen är eller hur hens ekonomi ser ut? Fråga efter skulder hos kronofogden om du vill vara på säkra sidan.

 

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.