Annons

Hyresgäst stämmer värd för att få tillbaka 40 000 kronor

Malmö När hyresgästen flyttade in i andrahandslägenheten i centrala Malmö för två år sedan betalade han 40 000 kronor i deposition. Nu har det gått ett år sedan han flyttade ut och han har fortfarande inte fått tillbaka pengarna. Därför stämmer han förstahandshyresgästen i tingsrätten.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin

I drygt ett år hyrde familjen en fyrarummare i centrala Malmö. I deposition lämnade de 40 000 kronor. Det verkar ha varit ett misstag för ett år efter att de flyttat ut har de fortfarande inte sett röken av några pengar. Förstahandshyresgästen har flyttat utomlands och ingen har kunnat få tag på henne, varken andrahandshyresgästen, kronofogden eller Hyresgästföreningens jurist. Ärendet har legat hos kronofogden i ett halvår men på grund av att myndigheten inte lyckats delge förstahandshyresgästen har de lagt ner fallet. Andrahandshyresgästen har därför, med hjälp av Hyresgästföreningen, vänt sig till tingsrätten i ett försök att få tillbaka pengarna.

– Det är den enda väg som återstår att gå för att få tillbaka pengarna, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder andrahandshyresgästen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad andrahandshyresgästen vet finns det inget särskilt skäl till att depositionen inte betalats tillbaka. Inget har blivit förstört i lägenheten utan pengarna verkar bara ha försvunnit med förstahandshyresgästen som enligt kronofogden lär befinna sig utomlands. Hon står dock fortfarande skriven på adressen i centrala Malmö.

Annons

Josephine Stensson menar att man ska vara försiktig innan man lämnar ifrån sig en deposition.

– Det här handlar om en väldigt stor deposition och mitt råd är att inte betala för stora belopp. Samtidigt är det hyresvärdarnas marknad och det är svårt att säga nej, säger Josephine Stensson.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
Fakta: TÄNK PÅ DET HÄR INNAN DU BETALAR DEPOSITION
  • Den som hyr ut en lägenhet har möjlighet att begära en deposition, en summa pengar, som säkerhet ifall något till exempel skulle gå sönder i lägenheten under uthyrningstiden.
  • Var försiktig med att betala alltför stora belopp.
  • Tänk på att få kvitto på din inbetalda deposition så att du verkligen kan visa att du har betalat. Du kan också spara kontoutdrag.
  • När du flyttar ut – gå igenom lägenheten och kontrollera om något har blivit förstört. Ta bilder som bevis eller genomför ännu hellre en besiktning med tillsammans med hyresvärden där ni båda skriver under ett besiktningsprotokoll.
  • Hyr du av en privatperson och är osäker på vem personen är eller hur hens ekonomi ser ut? Fråga efter skulder hos kronofogden om du vill vara på säkra sidan.

 

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.