HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst tvingas flytta för nytt badland

Motala Den äldre kvinnan har bott i huset vid Vätterns strand i större delen av sitt liv. Nu tvingas hon flytta när Motala kommun vill riva huset för att ge plats för semesterbostäder.

Lalandia med två semesteranläggningar i Danmark planerar att bygga ett tredje, i Varamon i Motala. Kommunen har ställt sig positiv och vill underlätta etableringen som väntas ge många nya arbetstillfällen och locka stora skaror besökare till Motala.

Men för kvinnan i 80-årsåldern som sedan många år hyr en bostad av kommunen får projektet stora konsekvenser. Marken som huset står på ska säljas till Lalandia, som har tänkt att bygga stugor för besökare till badlandet.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Hyresgästen säger att hon inte vill stå i vägen för Lalandias etablering och att hon kan gå med på en flytt, men bara om kommunen ordnar ett annat passande boende åt henne.

– Det har de inte gjort. Jag tycker att de beter sig oförskämt, säger hyresgästen, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

”Lalandia behöver ett visst antal stugor för att få ekonomi i projektet”, skriver Motala kommun i sitt beslut om att riva bostadshuset.  Enligt Motala kommuns mark- och exploateringschef, Hanna Hammarlund, är det inte möjligt att låta det stå kvar.

Läs ocksåKjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grindenMan som står i en sluttning på tomten. I bakgrunden syns en stenmur och ett vitt hus.

– Vi har markanvisat hela området till Lalandia och det finns inget rivningsförbud så planen är att sälja marken, säger hon.

När kommunen vände sig till hyresnämnden med en ansökan om att få säga upp hyresavtalet blev det bakläxa. Både rivningsbeslutet och kommunens beslut om ny detaljplan har överklagats av en lång rad Motalabor och därmed inte vunnit laga kraft.

När hyresnämnden höll sammanträde i ärendet förklarade dess ordförande, hyresrådet Christer Grönevall, att nämnden därför inte kan godkänna Motala kommuns krav. Han förklarade för hyresgästen att hon sitter säkert i sitt hem i vart fall tills överklagandeprocessen är avslutad.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Kommunen å sin sida menar att rivningen får utföras trots att den juridiska processen inte är avgjord. I ett yttrande till hyresnämnden hänvisar kommunens juridiska ombud till plan- och bygglagen som säger att rivningslov får verkställas innan det vunnit laga kraft. Men det innebär samtidigt en risk för Motala kommun. Om de personer som har överklagat får rätt så är kommunen skyldig att bygga upp det rivna huset igen.

Kommunen vill att hyresnämnden fattar beslut i ärendet och konstaterar att Lalandia enligt den gällande tidplanen ska börja bygga på tomten i februari 2020. Man kan tänka sig att låta hyresgästen bo kvar till den 30 september i år och erbjuder sig också att stå för kvinnans flyttkostnader upp till 20 000 kronor.

Hyresnämnden har uppmanat parterna att försöka komma överens på egen hand.

Det råder delade meningar om hur många alternativa bostäder som kommunen erbjudit hittills. Enligt hyresgästen fanns det en lägenhet som hon kunde acceptera, men då räckte inte hennes köpoäng hos hyresvärden och lägenheten gick till någon annan. Kommunen å sin sida menar att kvinnan har erbjudits ett flertal olika bostäder som hon tackat nej till.

– Det är vår avsikt att försöka lösa det här. Vi tänker inte kasta ut hyresgästen på gatan, utan vi får hitta en ny bostad till henne på ett eller annat sätt, säger Hanna Hammarlund på Motala kommun.

Fakta: Besittningsskydd
  • Besittningsskydd innebär att du har rätt att bo kvar, även om värden säger upp hyresavtalet.
  • Ofta är besittningsskyddet starkt, men det kan brytas i vissa situationer. Dessutom kan du helt sakna besittningsskydd, beroende av hur och vad du hyr.
  • Är hyresvärden och hyresgästen inte ense om att avtalet ska upphöra, avgör hyresnämnden tvisten.
    Källor: Hyresgästföreningen och hyresnämnden.
Läs också Skuldsatta Maria fast i nedgången bostad Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.