Annons

Hyresgäst vägrade renovering – fick rätt i domstol

Södermalm Värden ville renovera – trots att stora delar av lägenheten renoverats för bara tolv år sedan. Då hamnade hyresgästen i domstol – och fick rätt. Nu har hovrätten stoppat hyresvärdens renoveringsplaner.
Nu har hovrätten slagit fast att det inte blir någon renovering av ettan på Lindvallsgatan.

Beslutet i både hyresnämnden och hovrätten tillhör de mer ovanliga. Oftast när en hyresvärd önskar renovera sitt fastighetsbestånd brukar det också bli så. När Hem & Hyra gick igenom 1943 ansökningar under rubriken ”Godkännande av förbättringsarbeten” i hyresnämnden för några år sedan, visade det sig att 99 procent av ärendena föll till värdens fördel.

Vare sig det handlat om det som impopulärt kallas ”renovräkningar” eller renoveringar som bara syftar till att få ett enhetligt skick på fastigheten så ger lagen stor frihet till hyresvärdar eftersom ”… hyresvärden såsom fastighetsägare måste få göra de fastighetsekonomiska bedömningar som krävs för en ekonomiskt hållbar och modern fastighetsförvaltning”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett nyss meddelat beslut i hovrätten fick en hyresgäst dock rätt mot sin värd. Det hela började med att värden ville ha tillstånd att utföra standardhöjande åtgärder i ettan om 36 kvadratmeter på Lindvallsgatan på Södermalm. All inredning skulle rivas. Nya skåp skulle monteras. Elspisen skulle bytas till gas. Helkaklat badrum, ny parkett och byte av all el. En stor renovering.

Annons

Men hyresgästen gillade sina platsbyggda skåp från 30-talet. De är välbevarade och något av en kulturskatt. Och golven är helplank i original. Och gasspis, det finns ju inte ens gas framdraget, påpekade hyresgästen – och fick rätt.

Jonas Fink Öhlmer, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm förklarar skillnaden mot många andra ärenden som gått hyresgästen emot.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Hyresgästintresset vägde tyngre när det saknas tekniska skäl för renoveringen. I detta fall skulle till exempel inte stambyte utföras.

Annons

– I korthet bekräftar beslutet det som borde vara självklart. En hyresvärds önskan att renovera en lägenhet som renoverats för 13 år sedan är i sig inte tillräckligt för tillstånd att utföra åtgärderna, säger Jonas Fink Öhlmer.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.