Hyresgästbas vill ha tvååriga uppgörelser
Den ekonomiska nedgången får inte ligga till grund för att man hamnar på höga hyresnivåer, tycker Barbro Engman. Bostadsbolagen har generellt en god och stabil ekonomi och kan därför klara av en tillfällig ekonomisk kris utan att chockhöja hyrorna, menar hon.
– Vi lever i påfrestningarnas tid. Marknaden för bostadsrätter och villor är minst sagt orolig. Då kan hyresmarknaden göra en insats och visa på stabilitet. Tvååriga uppgörelser skapar trygghet hos alla parter och stabilitet för hela samhället, säger Barbro Engman.
Finns det inte risk att det blir på för hög nivå just nu?
– Nej, för då skriver vi inte på. Förutsättningarna för att det ska bli tvåårsuppgörelser är att de hamnar på en låg nivå.
Förhandlingarna om hyrorna för 2009 har inletts på många håll, ofta med rekordhöga krav från bostadsbolagen. Över hälften vill ha fem procent eller mer i hyreshöjningar. Allra högst hittills ligger Arjeplogshus, som vill höja hyrorna med 18,77 procent.
Men de fåtal som redan har avslutat förhandlingarna har hamnat på nivåer som Barbro Engman betecknar som ”hyggliga”.
– Tyresöhus hamnade under två procent. Det tycker jag är toppen.
Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på de kommunalägda bostadsbolagens organisation Sabo, välkomnar fleråriga avtal.
– Det har vi velat ha under lång tid, för då vet man spelreglerna och det ger en bra långsiktighet i bolagen. Men Hyresgästföreningen har oftast avvisat detta och velat förhandla årligen.
Roland Sernlind medger att den ekonomiska turbulensen kan göra att man behöver ha extra marginaler i längre uppgörelser i år. Men han ser inte detta som en risk.
– Om kostnaderna inte blir så höga och Sabo-företagen får pengar över, då går de till mer underhåll, vilket också behövs. Det är ju inte så att pengarna försvinner, säger Roland Sernlind.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.