Annons

Hyresgästbasen välkomnar utspel om orimliga krav

Nyheter Regeringen och hyresvärdsorganisationerna gör gemensam sak: De vill att de orimliga kraven för att få hyra ska försvinna. Ett utspel som välkomnas av Hyresgästföreningens Marie Linder.

Aftonbladet debatt skriver bostadsminister Peter Eriksson (MP), justitieminister Morgan Johansson (S), Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, vd på Sabo, om att de vill se över kraven som värdarna ställer för att få hyra.

Tillsammans med representanter för hyresvärdarna har regeringen satt ihop en grupp som ska ta fram en modell för att mer flexibla krav på nya hyresgäster.
Boverket uppskattar att ungefär 14 procent av befolkningen inte skulle klara av ett inkomstkrav på tre gånger hyran om de försökte flytta till hyresrätt. Ett krav som många värdar ställer, även om alltfler bolag runtom i Sverige ser över sina krav, exempelvis har Stockholms stads allmännyttiga bolag, mildrat inkomstkraven betydligt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har flera gånger kartlagt värdarnas krav, senast för ett år sedan.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder välkomnar utspelet:

– Jag möter den enorma baksidan med dessa orimliga krav. Exempelvis ungdomar som inte tjänar tillräckligt eller inte har en fast anställning. Hyresgästföreningen får ofta företräda medlemmar som inte får flytta till en mindre lägenhet hos samma värd, för att de har försörjningsstöd. Det är vansinnigt både samhällsekonomiskt och för den enskilde, säger Marie Linder.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Hon hade emellertid hoppats på att utspelet skulle vara mer precist med tydligare krav att regeringen vill göra något åt problemet.

Annons

– Exempelvis att alla typer av inkomster räknas in. Även försörjningsstöd, bostadsbidrag och underhållsstöd, säger Marie Linder.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.