Annons

Hyreskonflikt i Halmstad – tusentals väntar på hyreshöjning

Halmstad För tredje året i rad ha det kommunala bostadsbolaget i Halmstad och Hyresgästföreningen inte lyckats komma överens i hyresförhandlingen. Saken har nu hamnat hos hyresmarknadskommittén.
Hyresmarknadskommittén har nu kommit med ett bud som HFAB och Hyresgästföreningen ska ta ställning till. Ingen av parterna vill idag kommentera hur högt eller lågt budet är. Foto: Petra Martinsson

HFAB yrkade på en hyreshöjning 2018 med 2,8 procent. Något som Hyresgästföreningen tyckte var alldeles för mycket. Efter ett antal möten menade HFAB att parterna inte själva skulle lyckas med förhandlingen och tog saken till hyresmarknadskommittén.
Nu ska parterna ha fått ett medlingsbud från den. Vad det ligger på vill Ulf Nilsson, affärsutveckling och kommunikationschef vid HFAB, inte berätta.
– Nu är det upp till parterna att ta ställning till budet och prata med varandra.

Att Hyresgästföreningen och HFAB för tredje gången inte har lyckats förhandla fram en ny hyra utan behövt vända sig till hyresmarknadskommittén tycker Ulf Nilsson är trist.
– Det borde inte vara nödvändigt. Förra gången var det Hyresgästföreningen som vände sig dit och denna gång vara det vi. Vi får ta med oss erfarenheten och göra allt för att det inte händer igen.

Läs också109 miljoner i vinst för HFAB i Halmstad

Enligt Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen, har de inte alls kunnat enas i diskussionerna.
– De har inte kommit med några hållbara skäl till de nivåerna de pratar om.

Enligt honom har de inte ens varit överens om på vilka grunder de ska förhandla, och han menar att de har använt siffror som inte är relevanta. Bland annat något som kallas faktorsprisindex som beräknar kostnader för saker som produktion och löner för byggarbetare.
– Vi ifrågasätter vad det har med HFAB att göra.

Annons

En annan sak som försvårar förhandlingen är Halmstad kommuns beslut att årligen plocka miljoner från bolagets vinst till kommunal verksamhet.
– Vi inser att vi inte kan förändra beslutet, som stöds av de politiska partierna, under själva förhandlingen men det blir konstigt att i den ena stunden höja hyrorna och i nästa försvinner miljoner ur bolaget. Förenklat plockas så mycket som tre procent ut av de totala hyresintäkterna.

Läs också72-miljonersvinst gör HFAB ännu rikare

HFAB äger cirka 10 000 hyresrätter.

Förra året blev hyreshöjningen för HFAB:s hyresgäster 0,3 procent. Mer om det här.

Annons

Det är fler hyresgäster i Halland som ännu inte fått veta vad deras hyreshöjningen blir. Här kan du läsa om vilka höjningar för 2018 som är spikade i Halland.

Läs också28 hyresgäster fick jobb genom HFAB

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen. Kommitténs uppgift är att medla när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.