Hyresgäster kan tvingas byta bredband

Nyheter Ny lagstiftning kan göra att tusentals hyresgäster måste byta bredbandsleverantör. Det handlar om när kommunen själv säljer bredbandstjänster i stadsnätet.​
I mitten av augusti lade regeringen fram propositionen som från och med årsskiftet kan förbjuda kommuner och landsting att driva verksamhet som är utanför den kommunala kompetensen. 
Ett av de områden som väntas prövas enligt den nya lagstiftningen är kommuner som via sitt egna stadsnät säljer bredbandstjänster. Privata företag som Com Hem, Telenor och Tele2 har tidigare varit kritiska och hävdat att det är osund konkurrens. Det är sannolikt att dessa kommer att vilja pröva lagen i en rättsprocess om kommunerna inte upphör med att erbjuda tjänster i monopolställning.
– Just nu får vi en dialog med de kommunala bolag som vi är kritiska mot. Vi hoppas såklart på att komma överens med dem. Gör vi det inte kan det bli en rättslig process, säger Stefan Backman, jurist på Tele2.
 
Även Telenor och Com Hem är inne på samma linje:
– Vi är mycket positiva till den skärpta lagstiftningen. Det finns flera kommuner som uppträder så att konkurrensen snedvrids och nu finns det anledning att titta på hur vi ska agera mot dem, säger Ola Hanson, chefsjurist på Telenor Sverige.
– Självklart hoppas vi att kommunerna ska följa lagen. Vad som skulle hända om så inte blir fallet vill jag inte spekulera i, säger Carl-Johan Rydén, ansvarig för public affairs på Com Hem. 
Enligt en undersökning från Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, finns det i dag omkring 44 000 lägenheter där stadsnätet levererar bredbandstjänster med monopol. Därtill kommer ett antal privata lägenheter.
Köpings Bostads AB är ett av de kommunala bostadsbolag som äger sitt bredbandsnät och ensamt erbjuder tjänster till sina hyresgäster och andra boende i kommunen.
– Det är svårt för oss att överblicka vad lagen kommer att innebära men vi jublar ju inte. Vi får avvakta och se om det blir någon rättslig prövning och vad den i sådana fall kommer att innebära, säger Lena Ekman, administrativ chef på Köpings Bostads AB. 
 
Om lagen prövas i domstol är det tveksamt om den kommer att godkänna att kommunen har monopolställning för att leverera tjänster i det egna nätet. Följden kan bli att kommunen måste sluta sälja bredbandstjänster och släppa in andra privata leverantörer eller att helt enkelt släcka ner nätet. Hyresgästerna kommer att tvingas byta leverantör.
Hyresgästföreningens utredare Sven Bergenstråhle är positiv till om konkurrenslagen skärps på bredbandssidan – så länge det bara gäller tjänster. Kommunerna ska få bygga ut bredbandsnäten. Det är en infrastruktur precis som vägar.
– Olika tjänsteleverantörer ska sedan erbjuda tjänster. I små kommuner, som Landskrona där jag själv bor, har det varit svårt att få privata aktörer att vilja leverera tjänster. Då gick kommunen in under en övergångsperiod. Nu finns det flera leverantörer att välja på, säger Sven Bergenstråhle.     
Även Anders Johansson, ansvarig på IT-frågor på Sabo, tycker att det är bra att konkurrenslagstiftningen skärps. Men han skulle även vilja att även privata operatörers nät öppnades för konkurrens.
– I det här fallet tycker vi att regeringen gör rätt. Vi gillar öppna nät. Monopol är inte bra i någon form.
 

Läs också Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat" Om 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna Ex-sambo tvingas betala 25 000 för hyror Därför kan du inte se Kanal 5 längre Bredbandsbråk över i Kinda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.