Annons

Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: ”Det blir försämrat”

Luleå Hyresgästerna hos Rikshem i Luleå får minskat Internet från 100/100 megabit i månaden till 1/1 megabit. "Vi betalar så pass mycket i hyra, så jag tycker faktiskt att bolaget hade kunnat stå för bredbandet," säger hyresgästen Annbritt Kuusela.
Foto: Ulrika Vallgårda
Annbritt Kuusela tycker det hade varit bättre om Internet ingick i hyran.

Från Rikshems håll menar man att det ökar valfriheten.

– Jag förstår att det kan bli en merkostnad för vissa, men också en möjlighet att själv välja vilken leverantör man vill ha och den uppkoppling och tv man behöver, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef hos Rikshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En femtedel av Rikshems hyresgäster i Luleå använder inte befintligt Internet, berättar hon, och har varit tvungna att betala för något de inte använder. För dem blir det en förbättring, menar hon.

I hela Sverige kopplar nu Rikshem upp sitt bestånd, vilket innebär att alla hyresgäster får öppet nät så att de själva har möjlighet att välja tjänsteleverantör för bredband, tv och telefoni. Det kommer också att ingå 1/1 megabit i månaden i hyran.

Rikshem uppdaterar på samma gång nätinfrastrukturen i fastigheterna så att hyresgästerna får tillgång till ett modernare, snabbare och stabilare nät. Dessutom installerar bolaget sensorer som mäter fukt och temperatur i fastigheterna för att kunna erbjuda ett bättre inomhusklimat, berättar Jennie Wolmestad.

Läs ocksåHyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

– Det här är ett större projekt vi genomför i hela landet för att framtidssäkra våra fastigheter, säger hon.

Detta innebär att i majoriteten av Rikshems lägenheter runtom i landet går hyresgästerna från inget Internet alls till 1/1 megabit i månaden som ingår i hyran. Men i Luleå, där hyresgästerna fram till idag har haft 100/100 megabit i månaden som ingått i hyran, blir det en kraftig minskning och hyresgäster som Hem & Hyra har talat med upplever det som en försämring.

– Jag tycker att Internet kunde ingå i hyran som det har gjort hittills, säger Annbritt Kuusela på Porsön i Luleå.

Läs ocksåRikshem lyssnade inte på protesterna mot "renovräkningarna"

Men kompenseras det inte av att hyran blir lägre?

– Det äts nog upp. Det är väl inte så stora summor som de sänker, säger hon.

Till saken hör att hennes lägenhet ska renoveras snart och i samband med det kommer hon få en stor hyreshöjning.

Anh-Sophié Hagström som bor i samma område och också väntar på en lägenhetsrenovering med kraftigt höjd hyra, instämmer.

– Jag tycker det blir försämrat. Idag hänger allting på att man har Internet och jag tycker det vore bättre om det ingick i hyran.

Annons

Hon ser flera skäl till det.

– Då behöver man inte hålla koll på så många räkningar. Vi är fem personer i familjen och i dagens läge måste man ha mycket internet.

Det kommer bli många som protesterar, förutspår hon.

Hon tror inte heller på att det kommer ske någon full kompensation i hyran.

Anh-Sophié Hagström tycker det är en klar försämring att Rikshem tar bort det 100 megabits Internet som ingick i hyran.

Men det håller inte Ulf Ohlsson, fastighetschef hos Rikshem i Luleå med om.

– Den höjningen på 40 kronor på hyran som gjordes när man hade 100/100 megabit är återbetald till hyresgästerna och det är förhandlat med Hyresgästföreningen, förklarar han.

Vill hyresgästerna ha ett bättre bredband kan de beställa det och betala för det, poängterar han.

– De hyresgäster som har använt internet, får en ren sänkning, medan de som vill ha Internet får välja hur många megabit de vill ha och av vilken leverantör i ett så kallat öppet nät. Så det blir en valfrihet för dem, säger Ulf Ohlsson.
Den hyresgäst hos Rikshem i Luleå som väljer att fortsätta med 100/100 megabit per månad kommer att få betala cirka 300 kronor i månaden, berättar han.

Har det kommit mycket protester?

– Man kan väl säga att de flesta som har haft synpunkter har haft dem på att behöva betala för något de inte använder. Men sedan har de ju kvar 1/1 megabit som räcker för att boka tvättstuga, göra bankärenden och läsa en e-tidning.

Är du själv nöjd med förändringen?

– Vi är överens med Hyresgästföreningen om att det är bättre att hålla hyran så ren som möjligt, än att blanda in en massa saker.

Annons

Går ändå inte utvecklingen mot att alla vill ha internet, och att det är praktiskt om det ingår?

– Den vanliga lösningen är den som vi börjar med nu och det är att hyresgästerna får välja själva. Det är väl bara Lulebo som fortfarande låter Internet ingå i hyran.

Mathias Uvemo, affärsutvecklingschef hos Lulebo, förklarar att det är företrädare till nuvarande ledning hos Lulebo som införde Internet för hyresgästerna som först var gratis.

– Jag kan inte kommentera varför de gjorde det.

I samband med att kapaciteten höjdes från 10/10 till 100/100 megabit drev Lulebo igenom i hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen att bolaget skulle få ta ut 49 kronor i månaden på hyran för det, medan den faktiska kostanden för Lulebo är 140 kronor i månaden.

Men det är långt ifrån vad det kostar om en enskild ska teckna abonnemang idag, understryker Mathias Uvemo. Han jämför med vad Telia tar ut för avgift för en privatperson som beställer 100/100 megabit bredband via fiber till sin villa. På Telias hemsida framgår det att avgiften är 359 kronor per månad. Binder man avtalet i 12 månader blir det 299 kronor i månaden det första året.

Själv bor han i villa och ser flera fördelar med att kunna välja leverantör.

– Det kan vara någon du sympatiserar mer med eller någon som har särskilda funktioner du vill ha.

Han kan inte svara på hur Lulebo kommer att göra i framtiden, däremot kan han se att det för hyresgästerna just nu är förmånligt.

– Det är klart att det blir dyrare för en villaägare att ha internet än om 7500 lägenheter går ihop kollektivt och köper det.

Läs också En ny stadsdel i Luleå: "Har inte hänt sedan 1970-talet" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.