Annons

Hyresgäster i konflikt om lägenhet – svårlösligt fall efter delat kontrakt

Malmö De två kvinnorna bor tillsammans och båda står på hyreskontraktet. Nu vill den som flyttade in först att den andra flyttar. Men hon säger nej.
Foto: Anders Paulsson

Kvinnan flyttade in i lägenheten i östra Malmö och skrev ett förstahandskontrakt . Efter en tid började hon leta efter en inneboende och en annan kvinna flyttade kort därefter in i bostaden. I brevet till hyresnämnden beskriver den första kvinnan att de två hyresgästerna kom överens om att “provbo”.  Men efter en tid skrevs även boende nummer två in på hyreskontraktet, motiverat med möjligheten till bostadsbidrag.

I början av hösten kom boende nummer ett fram till att upplägget inte längre fungerade och hon bad sin bekanta att flytta. Men hon sade nej. “Vi står båda på kontraktet och har båda lika stor rätt att bo kvar”, skrev hon som svar i ett mejl.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fallet hamnade hos hyresnämnden och tolkades som ett medlingsärende. Kvinnan som först skrev kontrakt bad domstolen att reda ut “vem som har rätt till bostaden och vem som ska flytta ut”. I domstolens tolkning hamnade hon på den ena sidan och föreningen som äger huset  på den andra.

Annons

Medling av den här typen kan inte resultera i beslut som de inblandade kan tvingas följa. Tanken är istället att hitta en lösning som alla nöjer sig med. Men det bygger på frivillig medverkan och föreningen, fastighetsägaren, sade nej till att delta. De två kvinnorna måste på egen hand lösa konflikten var budskapet. Nu har hyresnämnden avskrivit målet.

Det är skillnad på inneboende och samhyresgäst. Från Hyresgästföreningens jurister är det generella rådet: medverka inte till att skriva in någon på ditt kontrakt om du vill ha fortsatt kontroll över ditt boende.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Ett inneboendekontrakt går att säga upp men den varianten är inte möjlig när två personer står på lägenheten. Då återstår två alternativ, att hyresgästerna kommer överens och bor kvar eller att en av dem säger upp hela kontraktet och att den andra begär en förlängning av hela kontraktet.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.