Hyresgäster med kolonilott protesterar mot höjd avgift

Vadstena Hyresgäster i Vadstena protesterar mot kommunens beslut att höja avgiften för att ha kolonilott. De upplever att kommunen vill tvinga bort dem.
Foto: Jenny Knutsson
Koloniområdet på Birgittastranden är en prunkande oas.

Vadstena kommun tillhandahåller sedan många år kolonilotter precis intill Vättern på Birgittaområdet. Många av dem som arrenderar odlingslotter är hyresgäster, som ofta saknar egen trädgård att odla grönsaker och blommor i. Några av odlarna har reagerat kraftigt mot att Vadstena kommun höjer hyran för lotterna och dessutom inför en depositionsavgift.

Fritids- och tekniska nämnden har beslutat att årsavgiften från och med 1 januari 2013 ska vara 500 kronor, jämfört med 200 kronor i dag. Depositionsavgiften som varje arrendator måste betala från och med nästa år är 1 500 kronor. Depositionen återbetalas när den som hyr säger upp sin kolonilott, under förutsättning att den är i gott skick. I annat fall behåller kommunen pengarna som täckning för kostnaden för att göra i ordning ytan.

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.

I ett brev till kommunen skriver en hyresgäst att 1 500 kronor kan tyckas vara en liten summa, men att det är mycket för ungdomar och pensionärer.

”Den allmänna åsikten bland odlarna är att kommunen vill få bort oss”, står det bland annat i brevet.

Hyresgästen kräver att kommunen ordnar ett möte med koloniodlarna.

Läs ocksåDe har sin trädgård på lotten

I ett svar skriver Dag Svensson, utredare på Vadstena kommuns samhällsbyggnadsenhet, att han försäkrar att kommunen inte har för avsikt att försöka få bort odlarna.

”Tvärtom är det så att både politiker och tjänstemän ser koloniområdet som en stor tillgång för Vadstena och det utgör en vacker oas inom Birgittastrandens område”, skriver Dag Svensson.

Enligt honom är bakgrunden till höjningen att kommunens kostnader för kolonilotterna är större än hyresintäkterna, vilket strider mot principen att den typen av verksamhet inte ska finansieras med skattemedel. Med en avgift på 500 kronor räknar kommunen med att det hela går jämnt upp. Depositionsavgiften anser man sig behöva införa därför att man tidigare haft problem med odlare som lämnat sina lotter i så dåligt skick att de inte kunnat hyras ut till någon annan.

Läs ocksåKacklande grannar ökar trivseln i Borås
Fakta: Kolonilotterna

Kolonilotterna är 75-100 kvadratmeter stora.
Antalet uthyrda lotter brukar vara mellan 95 och 100.

Läs också Tidsfrist ute för olovligt boende De fortsätter slåss för sina hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.