Annons

Hyresgäster oroas av Uppsalahems säljplaner

Uppsala Uppsalahem tänker sälja och riva fastigheter i Almunge och Länna. Grannarna Lennart och Rolf är oroliga för att en ny hyresvärd ska renovera och chockhöja hyrorna.
Foto: Monika Steczkó
Grannarna Lennart Blom och Rolf Svensson är rädda för att en ny hyresvärd renoverar och chockhöjer hyrorna, som hänt på andra håll i Uppsala., Lennart Blom och Gunborg Brundin Borg trivs i radhuset i Almunge och skulle gärna bo kvar, men oroar sig för att en ny hyresvärd höjer hyrorna., Uppsalahem letar ny hyresvärd till fastigheter i Almunge, bland annat till dessa tvåvåningshus på Lillsjövägen.

Under hösten fick Lennart Blom och hans grannar reda på att Uppsalahem tänker sälja de två bostadsområdena på Lillsjövägen i Almunge, ett med radhus och ett med tvåvåningshus, efter årsskiftet.

Lennart kallade grannarna till ett bostadsmöte där representanter för Uppsalahem och Hyresgästföreningen var med.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Men det var ju inte så mycket till information, utan det var ju redan bestämt att de tänker sälja. Det är som ett dråpslag, säger Lennart Blom.

Han, frun Gunborg Brundin Blom och grannen Rolf Svensson, som bott här sedan husen byggdes på 1960-talet, är oroliga för vad som händer efter årsskiftet.

– Om de får tag i en ny förvaltare är jag rädd att det blir någon som tokrustar och höjer hyrorna därefter, eller river och bygger nytt. Då har vi inte råd att bo kvar. 95 procent av de som bor här ute är pensionärer och de har inte möjlighet att betala högre hyra än de gör idag, säger Lennart Blom.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Se bara på Rikshem i Gränby, det var ju katastrof hur mycket de höjde hyrorna när de renoverade, säger Rolf Svensson.

Lennart och Gunborg har bott i tegelradhuset på Lillsjövägen i fyra år.

– Vi trivs och vill gärna bo kvar, men inte till vilket pris som helst, säger Lennart Blom.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

För 95,7 kvadratmeter betalar de idag 6 526 kronor, då ingår inte vatten men däremot en rabatt som de får mot att bostaden inte renoveras. För förbättringsåtgärder behövs, det är grannarna ense om. Det är otäta fönster, avlopp det ofta är stopp i och omiljövänliga toaletter som spolar mängder med vatten.

Annons

– Uppsalahem har inkasserat hyror här i 40 år. Nu vill de inte renovera så då säljer de istället, säger Lennart Blom.

Hem & Hyra lyckades under torsdagseftermiddagen inte nå representanter för Uppsalahem. Men bolagets vd Stefan Sandberg har tidigare sagt följande i ett pressmeddelande:

– Vi har under ett antal år funderat över hur vi ska göra med kommande renoverings- och nyproduktionsplaner i tätorterna utanför Uppsala. Det är ingen enkel match att få ihop både ur ett lönsamhets- och riskperspektiv. Dessutom behöver vi ge plats för nya och mindre hyresvärdar att växa. Genom att sälja fastigheter och tillhörande mark öppnar vi nu upp för den möjligheten.

Fakta: Almunge, Länna och Björklinge

Försäljningen i Almunge är en del av en plan som Uppsalahem upprättat under hösten för Uppsalas ytterområden. Inom en treårsperiod kommer Uppsalahem att riva två fastigheter i Länna med totalt 14 hyresrätter på Kalle Blanks väg 1-7. Hyresgästerna kommer att erbjudas nya bostäder inom Uppsalahems bestånd.

Man uppskattar att det finns utrymme för minst dubbelt så många bostäder på samma mark. Planen är att komma igång med nyproduktion så snart som möjligt efter rivning.

I Almunge säljer Uppsalahem två bostadsområden på Lillsjövägen 6-14 samt 13 A-C. Hyresgästerna kommer att behålla sina tillsvidarekontrakt med den nya hyresvärden.

Samtidigt renoveras ett 40-tal bostäder på Södra Långåsvägen i Björklinge.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.