HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster på Gryta riskerar chockhöjda hyror

Västmanland Hyresgästerna befarar höga hyreshöjningar när Mimer ska totalrenovera 541 hushåll på Södra Gryta. Boende som Hem & Hyra har pratat med vill ha besked om renoveringen kommer att dra i gång till sommaren som planerat.
Foto: Monika Steczkó
Drevjaktsvägen på södra Gryta ingår i etapp ett av Mimers planerade renoveringar.

Att Mimers lägenheter på södra Gryta behöver rustas är det ingen tvekan om.

–  Det är olika i olika lägenheter. I min lägenhet är balkongen sämst, den ser dålig ut. Jag vågar inte gå ut på den, jag är rädd att den ska ramla ner, säger Dominika Kaczor som har bott i tre och ett halvt år på Drevjaktsvägen som ingår den första etappen som kommer att renoveras.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering
Dominika Kaczor

Även Linda Ebarasi som bor i en radhuslägenhet på Drevervägen med sin familj är orolig för vad som ska hända. Idag betalar de 9 100 kronor i månadshyra. Max 2000 kronor till är vad familjen har råd med, säger hon.

–  Vi har fem barn och kan inte flytta till en mindre lägenhet. Vi måste stanna kvar och kämpa, säger hon.

Hon tycker att Mimer kunde informera hyresgästerna bättre.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

–  Vi har varit på samrådsmöten men vet ändå inte vad som händer. De har sagt att renoveringen ska börja i sommar, men nu är det redan maj och vi har inte hört något, säger hon.

Mimers plan är att rotrenovera de 541 lägenheterna, och i samband med det passa på att totalrusta beståndet. Men exakt vad som ska göras och hur mycket hyrorna kommer att höjas är ännu oklart. Förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Mimer pågår.

– Mimer planerar stora insatser och det är välbehövligt. Jag förstår att Mimer behöver få in pengar för att ha råd med detta. Frågan är bara om det är hyresgästerna på Gryta som ska bekosta det eller alla hyresgäster hos Mimer, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

I höstas var Dominika Kaczor och Linda Ebarasi med på ett bostadsmöte med Mimer där de fick informationen att hyrorna skulle komma att höjas med mellan 35 och 65 procent.

–  Det var inte roligt alls. Jag var arbetslös då och tänkte ”Hur ska jag klara detta?” Jag trivs på Gryta och vill stanna här, men inte till vilket pris som helst, inte för en hyreshöjning på 65 procent, säger Dominika Kaczor.

Men om Hyresgästföreningen får igenom sitt krav på att hyresgästerna ska kunna välja nivå på renovering, behöver hon inte drabbas av den högsta hyreshöjningen.
– Vi vet att hyresgästerna gärna vill kunna välja. Vi diskuterar bland annat vad som ska skilja toppnivån och den andra nivån åt, säger Johan Kretz.

Enligt Mimer är det en hel del som behöver göras på Gryta. Alla elinstallationer samt vatten-, värme- och avloppsrör ska bytas.

Lägenheterna kommer att isoleras för att bättre behålla värmen, få nya fönster och dörrar och ny ventilation. Bolaget vill även renovera kök och  badrum, ge golv, väggar och tak nya ytskikt och rusta upp tvättstugor och lokaler. Den planerade renoveringen omfattar även uteplatser och balkonger.

Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer, bekräftar att förhandlingar med Hyresgästföreningen pågår och att det inte är klart vad de nya hyresnivåerna kommer landa på. Men hyreshöjningen kommer i vilket fall att fasas in.

– Vår ambition är att alltid erbjuda en gradvis ökning av hyran under en viss tid vid renoveringarna men det är alltid hyresförhandlingen som avgör hur det blir i detalj. Vi erbjuder även flytt inom området till större eller mindre lägenhet i samband med rot,  så på det sättet kan man få en billigare lägenhet om man byter till en mindre, säger hon.

Läs också Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.