Annons

Hyresgäster protesterar mot Victoria Parks nya avgift

Kronoberg I onsdags förmiddag protesterade hyresgäster på Araby mot Victoria Parks nya parkeringsavgift. Nu påkallar Hyresgästföreningen till förhandlingar med bostadsbolaget. – Det här påverkar vår boendesituation och ekonomi, säger Susanne Filipsson.

Ett tjugotal upprörda hyresgäster samlades i förmiddags utanför Victoria Parks kontor på Sommarvägen 7 i Växjö. De avkrävde dialog med bostadsbolagets områdeschef Magnus Olofsson. Ett filmklipp från protesten på Smålandspostens webb vittnar om en hätsk stämning och en pressad områdeschef. I bakgrundens står en civil polisbil som övervakar händelsen. Protesten syftade till bostadsbolagets införande av en fast månadsavgift om 225 kronor i månaden för att få parkera på  områdets parkeringsplatser. Avgiften införs redan nästa vecka. De protesterandes främsta kritik handlar om att avgiften inte är kopplad till en egen parkeringsplats.

– Varför ska jag betala 225 kronor i månaden utan att vara garanterad en plats? Jag förstår om de vill ha en avgift, men då måste vi få egna platser, säger en av de boende i filmklippet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Susanne Filipsson är hyresgäst i området och ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Hyresgästföreningen påkallade redan i fredags förhandling med bostadsbolaget.

– Vi satte upp lappar i alla trapphus. En stund senare hade Victoria Park tagit ned dem. Nu väntar vi på svar från dem, säger hon. Hyresgästföreningen vill förhandla om huruvida det är juridiskt hållbart att lägga på en avgift och hur man i sådana fall kan organisera förfarandet.

– Vi måste först studera alla gamla kontrakt. Står det att fri parkering ingår, så är det det som gäller.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

En annan synpunkt gäller Victoria Parks betalningssystem för parkeringen; en app på mobiltelefonen. Men hur gör de som saknar telefon, undrade flera under protesten.

– Jag föreslår att man antingen inför privata parkeringsplatser eller lämnar ut parkeringstillstånd för de boende och sätter dit en myntautomat för besökande, säger Susanne Filipsson.

Åke Johansson, hyresgäst, hyr ett garage på området. Han drabbas därför inte av avgiften själv, men väl hans besökare.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Jag visste att det skulle bli så här när kommunen säljer ut allmännyttan. De vill bara tjäna pengar, suckar han uppgivet.

Annons
Åke Johansson är kritisk till införandet av parkeringsavgift.

Inne på Victoria Parks kontor möter vi Magnus Olofsson. Han verkar upprörd efter att ha tagit emot protestanterna. Han hänvisar alla frågor till huvudkontoret, men säger sedan:

– Det kom som en chock, vi var inte beredda på det här.

Huvudkontoret har inte gått att nås för en kommentar.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.