Annons

Hyresgäster slipper inte all skottning

Uddevalla ​Värden ska röja snö fram till porten, hyresgästen ska skotta balkong och uteplats Men Ann-Christin Buchmeier i Uddevalla tycker inte att det är helt solklart var gränsen för hennes snöskottningsansvar går.

​Bostadsområdet Myntet består av flera olika hustyper, de flesta med någon form av uteplats på bottenvåningen. I vissa hus finns en gatstump på några meter som leder både till en uteplats och till trapphuset.

Hos Ann-Christin Buchmeier går den lilla sidovägen bara till hennes altan.
När hon flyttade till sin lägenhet våren 2008 var inte skottning det första hon tänkte på. Men de två senaste vintrarna har snön växt till ett allt större problem för Ann-Christin, som har problem med balansen och är svagare i ena sidan efter en hjärnblödning.

Annons
Läs ocksåHöjde hyran utan förvarning - hyresgästens protest hjälpte
Hon förväntar sig inte att värden skottar uteplatsen, men frågar sig hur långt hennes ansvar egentligen sträcker sig.
– Jag trodde inte att jag skulle behöva skotta så långt, och att även vägen räknades till mig, säger Ann-Christin.
Hon tycker också att det är lite märkligt att hyresgästen ska stå för snöskyffel själv. Material till skötseln av trädgårdstäppan står ju värden för.
Klagomål på snöskottning är en relativt vanlig fråga från hyresgäster på vintern enligt Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Det är värdens plikt att ploga allmänna utrymmen som gångvägar och infarter och entréer till flerbostadshus. Man ska kunna komma in och ut ur sin lägenhet.
– Men det finns ingen enkel tidsregel för hur snabbt det ska ske. Värden kan inte vara överallt samtidigt, utan måste prioritera, säger Lennart Björkman.
Värden har däremot rätt att kräva att du både köper nödvändig utrustning och skottar utrymmen som hör till din lägenhet; balkong, altan, en personlig parkeringsplats …
– Man har samma vårdnadsplikt för till exempel balkongen som för insidan av lägenheten, säger Lennart Björkman.
Han tolkar även vägstumpen fram till Ann-Christin som hennes ansvar, eftersom ingen annan måste gå där för att komma till sin bostad.
I normalfallet händer ingenting om man struntar i att skotta sin balkong eller uteplats. Det blir oftast hyresgästens eget problem att man inte kan använda utrymmet. Den boende ska heller inte behöva oroa sig för att tyngden får balkongen att rasa.
– Att ställa krav på skottning på grund av säkerhetsskäl är att gå för långt. Hyresgästen bör kunna förvänta sig att konstruktionen ska hålla, säger Lennart Björkman.
För Ann-Christin Buchmeier kan detta vara sista vintern med ansträngande snöskottning. Hon söker ny bostad för att slippa jobbet.
– Jag vill bo så högt upp och med så stor balkong som möjligt och den ska helst vara inglasad, säger hon.
 

Annons
Läs också Värdens ansvar att sanda och skotta Nytt avtal efter dödsolycka Trelleborgshems snönota Tredubblad Dyr isvinter för västsvenska bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.