Annons

Trelleborgshems snönota Tredubblad

Trelleborg Den kalla och snörika vintern har inte bara gett bostadsbolagen höga räkningar för uppvärmning. Bekämpningen av snön och is har för många blivit betydligt kostsammare än väntat.​

​För Trelleborgshem blev snönotan förra året tre gånger så dyr som året innan.

– Det kostade betydligt mer än vad vi hade räknat med, samtidigt är man medveten om att vädret inte är något man kan påverka, säger Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem.
2009 kostade snö- och isbekämpningen 730 000 kronor.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förra året steg notan till närmare 2,2 miljoner.
De tyngsta utgiftsposterna är personalkostnader och hyra av maskiner.

– Vi försöker i första hand använda vår egen personal men när behovet är stort och akut få vi även hyra in tjänster utifrån, säger Kent Jönsson.

Annons
 Även om kostnaden grävt ett hål i bostadsbolagets kassa är Kent Jönsson nöjd med arbetet.
– Det finns alltid någon som är missnöjd men över lag verkar hyresgästerna vara nöjda. Vi har särskilt försökt att vara ute tidigt på morgonen så våra kunder har kunnat ta sig fram ett säkert sätt på väg till sina jobb och annat, säger Kent Jönsson.
 
För att täcka kostnaden för vintern kommer företaget i någon mån att behöva minska sina utgifter för något annat. Vad som kan tänkas få stryka på foten är inte bestämt.
– Vi hoppas att det ska jämna ut sig över tid. Att det blir en bra vinter i slutet av det här året och nästa, det vill säga mildare vintrar med mindre snö, säger Kent Jönsson.

Fakta: Värden är skyldig att bekämpa snö och is


Grundregeln är att fastighetsägaren ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på sin mark.
Om någon halkar och skadar sig kan värden bli skyldig att betala skadestånd.
Det är även fastighetsägarens ansvar att se till att istappar och snö från tak inte ramlar ned och skadar förbipasserande.
Fastighetsägaren kan i sin tur delegerat ansvaret till en entreprenör som då övertar ansvaret om olyckan är framme. 

Läs också Hyresgäster insnöade i norra Sverige Stort slit med snön Höjde hyran utan förvarning - hyresgästens protest hjälpte Värdens ansvar att sanda och skotta Nytt avtal efter dödsolycka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.