Annons

Hyresgäster tvingades flytta – fick över 200 000 kronor var

Gotland Över 200 000 kronor var och bland annat ett förstahandskontrakt på Södermalm i Stockholm. Det fick den nya fastighetsägaren fixa när två hyresgäster tvingades lämna sina lägenheter på Gotland.
Foto: Roland Hejdström
De två flygelbyggnaderna vid Lummelunds bruk var tidigare hyreslägenheter.

För drygt två år sedan såldes Lummelunds bruk på Gotland till nya ägare. I köpet ingick förutom sevärdheten Lummelundagrottan även mark och flera olika byggnader. I flyglarna till den 200 år gamla huvudbyggnaden fanns också två uthyrda hyreslägenheter.

— Vi hade världens bästa hyresvärdar och när de sålde så sades det att allt skulle fortsätta som vanligt. Men så blev det inte, säger Ylva, en av hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I mitten av juli 2018 dök det plötsligt upp ett brev från de nya ägarna. Byggnaderna skulle göras om till konferensanläggning och de boende fick sju månader på sig att flytta.

— Det kom som en chock verkligen, mitt i sommaren. Det är inte så lätt att hitta någon ny bostad på Gotland. Här var man dessutom lite bortskämd, jag hade tillgång till eget trädgårdsland, det var otroligt charmigt, säger hyresgästen Eva Ljungqvist.

Efter hand började den nya ägaren vidta olika åtgärder utan att de boende fick någon information. Fastighetsskötaren sades upp, en dag byttes låsen på förråden och en morgon stod en grävmaskin på tomten.

Läs ocksåDärför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhusHyresgästerna Robin och Louise Wahlgren samt Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

— Den grävde bort rosor och mitt grönsaksland som jag haft i 16 år. Det var upprörande att vi inte fick veta något. De var så mycket oro om vad som skulle hända, det var svårt att sova, säger Eva Ljungqvist.

De boende kontaktade Hyresgästföreningen men att stoppa uppsägningen visade sig vara svårt. Byggnaderna skulle göras om och inte längre vara bostäder och då upphör besittningsskyddet. I stället riktade sig föreningen på att förhandla fram en bra kompensation för hyresgästerna.

Annons

— Uppsägningen får inte vara oskälig och det var oskäligheten som vi förhandlade om, förklarar Helena Sjödell, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBetalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett årRobin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv, som blev hemlösa två gånger med sina fyra små barn.

I höstas hittade Eva Ljungqvist en ny hyreslägenhet på egen hand och flyttade ut. Som ersättning för förstörda växter och att den nya bostaden hade en högre hyra betalade fastighetsägaren ut en ersättning på 250 000 kronor plus flyttkostnader.

— Det var ju mer än vad jag hade föreställt mig. Men det känns bra, där jag bor nu får jag betala 1 500 kronor mer i hyra, säger Eva Ljungqvist.

Ylva och hennes man Lars önskade en lägenhet i Stockholm och i höstas ordnade fastighetsägaren fram ett förstahandskontrakt. En trea med balkong och nära ett grönområde på Södermalm. Som kompensation för högre hyra gavs en ersättning på 200 000 kronor plus flyttkostnader.

— Det slutade lyckligt, vi fick en lägenhet och de betalade flytten. Det är ju en jätteomställning, vi har bott 30 år på Gotland, men vi trivs bra här, säger Ylva.

Även fastighetsägaren uppges vara nöjd med överenskommelsen.

Annons

— Vi tycker det var rimligt annars hade vi inte gått med på det. Det är en uppgörelse som båda parter är nöjda med, säger Joakim Orthén på Nordic PM, som förvaltar Lummelunds bruks fastigheter.

Hyresgästerna har riktat kritik mot bristande information och att odlingsland grävts bort utan förvarning. Hur ser ni på det?

— Vissa saker hade kunnat skötts på ett bättre sätt, men det inträffade innan jag kom in i ärendet, förklarar Joakim Orthén.

Enligt Hyresgästföreningen går det inte automatiskt räkna med en sådan här kompensation i andra liknande fall.

— Man får skilja på ett ärende som går till hyresnämnden och där man tar beslut utifrån praxis och det som inträffade i det här fallet, där vi förhandlade fram en lösning. Där är man mycket friare vad man kommer överens om, förklarar Helena Sjödell, jurist på Hyresgästföreningen.

Fakta: Så funkar besittningsskyddet
  • En hyresgäst har i normala fall besittningsskydd. Det innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i lägenheten och alltså inte kan bli vräkt på godtyckliga grunder.
  • Besittningsskyddet kan brytas vid olika situationer och hyresgästen tvingas att flytta i vissa fall. Det kan ske till exempel om man inte betalar hyran i tid, missköter lägenheten eller att fastighetsägaren vill bygga om bostäderna till något annat.
  • Hyresgästen har alltid rätt att protestera mot en uppsägning. Hyresvärden får då gå vidare till domstol där man prövar ärendet.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.