Annons

Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år

Burlöv De förlorade sitt hem två gånger på kort tid – utan att de hade gjort något fel. Nu har Louise och Robin Wahlgren och deras fyra barn äntligen fått ett förstahandskontrakt. Samtidigt strider de mot en tidigare hyresvärd om krav på flera hundratusen kronor.
Robin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv, som blev hemlösa två gånger med sina fyra små barn.
Foto: Jenny Leyman
Louise och Robin Wahlgren har till slut fått ett förstahandskontrakt i Arlöv.

– Folk måste ju tro att vi har gjort något för att hamna i det här. Men det har vi inte, vi har aldrig missat att betala en hyra. Vi har blivit blåsta.

Robin och Louise Wahlgren sitter i sitt nya kök. Eller så särskilt nytt är det egentligen inte. Det är plastmatta på golvet och träfärgade köksluckor som ser ut att vara från åttiotalet. Men Robin och Louise och deras fyra barn är alldeles nyinflyttade i hyresfyran i Arlöv, en kvarts bilresa från centrala Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu kan barnen ta hem kompisar. De är så stolta över sitt hem, säger Louise Wahlgren.

Robin och Louise Wahlgren hemma vid köksbordet i nya lägenheten.
Robin och Louise Wahlgren hemma vid köksbordet i nya lägenheten.

När familjen flyttade in för tre månader sedan innebar det slutet på en över två år lång flyttkarusell som började när de blev utkastade från sitt tidigare hyresradhus efter att värden plötsligt sålt det. Sedan dess har paret flera gånger stått inför hotet om att hamna på gatan men lyckats hanka sig fram mellan olika tillfälliga boenden med de fyra barnen på mellan 3 och 13 år. I ett halvår trängde de ihop sig i farmors trerumslägenhet. Totalt åtta personer. På madrasser, i sängar och i tv-soffan. De sökte hundratals lägenheter, utan att få napp.

– Det var kaos. Vi gick varandra på nerverna, säger Louise Wahlgren.

Läs ocksåDärför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhusHyresgästerna Robin och Louise Wahlgren samt Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Men vi tar det från början.

Vräktes två gånger inom ett år

I åtta år hyrde Robin och Louise Wahlgren ett radhus i Burlövs egnahem, ett lugnt villaområde i Arlövs utkant, inte långt från motorvägen mellan Malmö och Lund. Här föddes deras fyra barn och här trodde de att de skulle bo för alltid. En dag för två och ett halvt år sedan fick Louise ett mejl. ”Om tio dagar sker överlåtelsen av ert hus”, stod det. De förstod ingenting. Det visade sig att hyresvärden klassificerat om radhuset från hyresfastighet till småhus och sedan sålt det vidare, bakom deras rygg. Nu ville de nya ägarna flytta in.

– Livet är inte alltid rättvist, sa deras hyresvärd till Hem & Hyra då.

Läs ocksåFamiljens hem såldes i smyg: ”Det är mina barn hyresvärden sätter på gatan”Louise och Robin Wahlgren står i trädgården utanför sitt rödteglade radhus i Arlöv.

Fallet prövades i hyresnämnden som förvisso gav familjen Wahlgren rätt, men bara tillfälligt. Hyresnämnden menade att de inte hade fått uppsägningen i tillräckligt god tid, men samtidigt är det så kallade besittningsskyddet svagt för den som hyr ett enfamiljshus. Det är i princip omöjligt att hävda sin rätt mot ägarna om de själva vill flytta in. Familjen hade inte lagen på sin sida. Till slut blev de tvungna lämna radhuset.

– Jag kunde inte förstå att det hände oss. Nu har jag vant mig vid att flytta men då kom det som en chock, säger Robin Wahlgren.

Robin Wahlgren, hyresgäst i Arlöv.
Robin Wahlgren, vågade inte tro att lägenheten var deras förrän de hade flyttat in.

Räddningen blev ett annat hyresradhus i byn Bara i grannkommunen Svedala. De trodde att allt var löst när de flyttade in. Men de hade fel. Bara ett par månader senare blev de uppsagda. Igen. Hyresvärden sa att hon ville ”nyttja bostaden” själv. Men i bakgrunden fanns också en konflikt mellan dem och värden som gällde fukt och mögel. Den yngsta dottern hade blivit allergisk och familjen hade kopplat in kommunens miljöförvaltning. Ventilationen var undermålig och det fanns mögelskador, visade kommunens inspektioner i huset.

– Det var så hemskt, det går inte att beskriva. Att det skulle hända oss två gånger, säger Robin Wahlgren.

– Skulle det aldrig ta slut?

Annons

Återigen tvingades de flytta. Mot sig hade de samma sak som förra gången: det svaga besittningsskyddet i enfamiljshus.

Fast anställning hjälpte inte

Vid det laget hade både Robin och Louise båda gått in i väggen. De var delvis sjukskrivna. Samtidigt sökte de massor med lägenheter på egen hand men lyckades aldrig hitta någon. Mot sig hade de skulder hos kronofogden.

– Jag var ung och dum och förstod inte vilka konsekvenser skulderna kunde få, säger Robin Wahlgren.

Robin och Louise Wahlgren hemma i hallen med en av tre katter.
Fyrabarnsfamiljen har vuxit med tre katter sedan de flyttade in i hyresfyran för fyra månader sedan.

Att de hade fast jobb, Robin på ett äldreboende och Louise på ICA, hjälpte inte. Ingen hyresvärd ville godkänna dem på grund av skulderna. I stället flyttade familjen mellan tillfälliga boenden. I nästan ett halvår upplät Robins mamma ett sovrum till dem och de fyra barnen.

– Det var ju väldigt generöst av henne. Men det är klart att det var jobbigt, säger Robin Wahlgren.

– Barnen kunde inte ta hem kompisar, det fanns ingenstans att läsa läxorna. Det tärde på hela familjen. Men barnen klarade det nog ändå bättre än vad vi gjorde, säger Louise Wahlgren.

Till slut fick de hjälp av kommunen. Tack vare kontakten där fick de erbjudande om fyrarummaren de nu bor i. 88 kvadrat med inglasad balkong och nyrenoverat badrum. Louise satt i bilen när samtalet kom.

– Jag bara grät och grät. Jag fattade det liksom inte. Efter allt vi gått igenom. Jag fick stanna bilen för jag kunde inte köra.

Robin vågade inte tro på beskedet. Inte ens när de stod med släpet fullastat med möbler och flyttkartonger utanför hyresvärden Burlövsbostäders kontor i väntan på nycklarna vågade han hoppas. Det var först när de satte nycklarna i låset som han förstod att det var sant.

– Det var då polletten trillade ner. När jag kom in här. Då insåg jag, nu har vi lägenheten.

Robin och Louise Wahlgren bäddar ut bäddsoffan i vardagsrummet hemma i Arlöv.
De två sönerna har fått var sitt rum medan döttrarna delar på det stora sovrummet. Louise och Robin Wahlgren sover i bäddsoffan i vardagsrummet.

”Rena lyxen sova i bäddsoffa”

Paret tillbringade flyttdagen med att sätta ihop loftsängar till barnen. Sönerna på 10 och 13 år skulle få var sitt rum. Döttrarna på 3,5 och 9 år fick dela. I vardagsrummet monterade de ihop en bäddsoffa till sig själva.

– Det är rena lyxen att ha en egen bäddsoffa att sova i. Sedan kanske inte flickorna vill dela rum alltid men då får vi lösa det då. Vi kanske kan dela av rummet, säger Louise Wahlgren.

Annons

På kvällen somnade yngsta dottern Saga i en egen säng och sov för första gången någonsin en hel natt utan att vakna.

– Det var så tydligt att hon kände sig trygg. Och det är klart att allt som har hänt oss har påverkat barnen. Det har varit mycket humörsvängningar under de här åren. De har inte riktigt litat på något, inte på det vi har sagt heller. Samtidigt har de bara fått hänga med, säger Louise Wahlgren.

Robin och Louise Wahlgren i döttrarnas rum i hyresfyran i Arlöv.
De två döttrarna på 3,5 och 9 år delar rum i familjens nya hyresfyra i centrala Arlöv.

Robin Wahlgren jobbar heltid igen medan Louise är fortfarande sjukskriven på deltid.

– Jag har fått bita ihop. Man har ju inte hunnit sitta ner och tänka framåt utan jag har gjort allt för barnen precis där och då. Även om jag vet att vi nu är trygga här kan jag inte riktigt slappna av. Jag har haft det tufft. Samtidigt är jag så otroligt glad, säger hon.

Där skulle historien om familjens kamp för ett hem kunna vara slut. Men så är det inte.

Paret har tagit strid mot hyresvärden de hade i Bara om bland annat en deposition och hyresnedsättning på grund av mögelskador. De har stämt värden på 90 000 kronor.

– Jag lånade pengar till depositionen av min mamma. Det har jag tyckt var väldigt jobbigt. Det känns som om jag lurar min mamma men hon har varit förstående, säger Louise Wahlgren.

Vräktes – tar nu strid mot förra värden

Den tidigare hyresvärden delar inte alls familjens uppfattning. I tingsrättens handlingar står det att hon i stället lastar hyresgästerna för både fukten, möglet och andra skador. Dessutom ifrågasätter hon resultatet av miljöförvaltningens mätningar. Hon vill inte betala ut några pengar. Tvärtom så kräver hon familjen på 164 000 kronor, som ersättning för skador som hon menar att familjen har orsakat. Det handlar bland annat om fukt, ett trasigt fönster, en kökslucka och brister i skötseln av trädgården. Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden men hon har inte återkommit.

– Jag finner faktiskt inga ord för hennes anklagelser. Vi bodde där i några månader och har omöjligt ställt till med skador i den omfattningen som hon nu hävdar. Problemen med fukt och mögel fanns när vi flyttade in, säger Louise Wahlgren.

Robin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv.
Robin och Louise Wahlgren har stämt en tidigare hyresvärd på 90 000 kronor. Det handlar bland annat om mögelskador och en deposition de inte har fått tillbaka.

Louise och Robin Wahlgren ger sig inte. Snart väntar förhandling i tingsrätten. De många juridiska turerna har fört med sig något oväntat för Louise del. Hon har läst upp sina betyg och snart ska hon börja plugga igen. Det handlar om en tvåårig utbildning till juristassistent.

– Jag vill kunna hjälpa andra som hamnar i samma situation som vi.

Fakta: Besittningsskyddet - så funkar det!
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Fyrabarnsfamiljen uppsagd två gånger på ett år – så räddades de i sista stund Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.