Annons

Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus

Burlöv Rätten av bo kvar i en hyreslägenhet är stark. Men det finns undantag. 167 000 personer bor idag ett hyrt småhus. Om värden är en privatperson kan hyreskontraktet hänga väldigt löst.
Hyresgästerna Robin och Louise Wahlgren samt Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Louise och Robin Wahlgren och deras fyra barn blev tvingade att flytta efter att en tidigare hyresvärd sålt radhuset som de hyrde. De nya köparna ville flytta in och trots att paret tog strid mot uppsägningen blev de till slut tvungna att lämna sitt hem i Arlöv utanför Malmö. De flyttade till ett annat hyresradhus i en grannkommun men blev återigen uppsagda. Den här gången för att hyresvärden ville ”nyttja bostaden själv”.

– Det var så hemskt, det går inte att beskriva. Att det skulle hända oss två gånger, säger Robin Wahlgren.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Skulle det aldrig ta slut?

Robin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv, som blev hemlösa två gånger med sina fyra små barn.
Louise och Robin Wahlgren har till slut fått ett förstahandskontrakt i Arlöv.

Fyrabarnsfamiljen Wahlgren tillhör några av landets 167 000 personer som bor i ett hyrt småhus, enligt siffror från SCB, Statistiska centralbyrån. Det handlar om 74 000 hushåll. Hyresgästerna kan sitta väldigt löst – om de blir uppsagda. För det så kallade besittningsskyddet – som normalt skyddar hyresgäster i Sverige från att tvingas flytta vid en uppsägning – gäller generellt inte för den som hyr ett en- eller tvåfamiljshus. Hyresgästföreningen är kritisk till det bristande skyddet.

– Det blir så klart fruktansvärt otryggt för hyresgästerna. Man har ingenting att säga till om när man saknar besittningsskydd, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBetalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett årRobin och Louise Wahlgren, hyresgäster i Arlöv, som blev hemlösa två gånger med sina fyra små barn.
Porträttfoto, halvkropp, på Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, i grå rock och glasögon. I bakgrunden i oskärpa en gulaktig murad vägg och en gata.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Två lagar förvirrar hyresgäster

Normalt omfattas landets hyresgäster av hyreslagen. Men trots att lagstiftningen ska skydda den som hyr är skyddet svagt för den som bor i en- eller tvåfamiljshus. Vill hyresvärden själv flytta in så får han eller hon oftast rätt vid en rättslig prövning, eftersom det egna behovet räknas som en ”skälig grund” för uppsägning. Undantaget är den som har ett större bostadsbolag som hyresvärd.

Annons

Den som hyr ett enfamiljshus eller en bostadsrätt av en privatperson omfattas inte ens av hyreslagen, utan då gäller privatuthyrningslagen. Det finns alltså två olika lagar att förhålla sig till.

– Det svårt för hyresgästerna att veta vilken lag som gäller. Det är ett jätteproblem när folk ringer till oss för rådgivning. De kan inte veta hur många lägenheter hyresvärden hyr ut eller om det är en kommersiell verksamhet eller inte. Sedan är vi inte förtjusta i den lagkonstruktionen som är kopplad till privatuthyrningslagen eftersom man inte har något besittningsskydd alls. Vi har kritiserat den lagen sedan den infördes eftersom den skapar otrygghet, säger Roger Höög.

Läs också"Tittade konstigt" och vräktes

Sedan juni i år pågår en statlig utredning där uppdraget är att hitta sätt att förenkla möjligheterna att hyra ut i andra hand. Den ska vara klar först våren 2025 men det finns inget i uppdraget som syftar till att ger hyresgästerna ett starkare skydd.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till men den lagstiftning vi har idag är en konsekvens av bostadsbristen. Hade vi haft en bostadsmarknad i balans hade inte hyresgästerna gått med på den här typen av avtal över huvud taget. Vill man komma tillrätta med det här ska man se till att få igång bostadsbyggandet så att folk inte behöver hyra med så osäkra villkor, säger Roger Höög.

Bodde åtta personer i en trea

För familjen Wahlgren, som Hem & Hyra följt i flera artiklar, kom den första uppsägningen som en chock. Deras hyresvärd hade styckat upp området med hyresradhus och klassificerat om dessa till småhus. På så vis kunde han sälja huset, bakom familjens rygg. Att de hade bott där i åtta år spelade ingen roll. De blev tvungna att flytta. Andra gången fanns det en konflikt kring fukt och mögel i botten när hyresvärden sade upp dem för att hon själv skulle flytta in. Sedan dess har familjen bott i tillfälliga boenden, bland annat hemma hos farmor. Åtta personer i en trea i nästan ett halvår.

Annons

– Det var ju väldigt generöst av henne. Men det är klart att det var jobbigt, säger Robin Wahlgren.

Sedan ett par månader har de äntligen fått ett förstahandskontrakt hos det kommunala bostadsbolaget Burlövsbostäder.

– Nu kan barnen ta hem kompisar. De är så stolta över sitt hem, säger Louise Wahlgren.

Läs mer om familjen Wahlgren här.

Fakta: Besittningsskyddet - så funkar det!
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du i stället uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men – det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.