HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster uppsagda för asylboende

Torsby För att tjäna mer pengar vill en hyresvärd i Värmland säga upp alla hyresgäster och starta asylboende. Men de boende har vänt sig till Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna bor i en fastighet med 12 lägenheter strax utanför Torsby. Allt började när den nya ägaren, Erik Jonsson tog över första maj.

Bara två veckor efter ägarbytet, meddelade den nya hyresvärden att han ville göra om fastigheten till asylboende, och där med säga upp hyresgästerna som nu bor där.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

En av dem är 70-åriga Evy Hellqvist som bor i en trea med uteplats sedan 2009.

– Det känns som att man hyr en lägenhet men plötsligt saknar rättigheter. De gör som de vill och bryr sig bara om pengarna. Jag är ju ingen hyresvärd, men argumentet är att vi inte är tillräckligt vinstdrivande är märkligt- det beror väl på hur stor vinst man har räknat med, säger hon.

De sex hyresgästerna har blivit erbjudna ekonomisk kompensation för att flytta. Något som Evy tackat nej till. Hon trivs och vill bo kvar. Men två av hyresgästerna har sagt ja.

Läs ocksåVidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"Person som håller för näsan och en domarklubba.

Erik Jonsson sticker inte under stol med att han vill tjäna mer pengar än vad det går att göra på att hyra ut lägenheter i Torsby, men säger att det också är därför han erbjuder hyresgästerna kompensation för att de ska flytta.

– Vi har erbjudit mer än vad vi behöver enligt lag, men eftersom det finns en ”ekonomisk uppsida” på det här, tycker jag att de boende ska kunna få ta del av den. Och som jag ser det är detta bra för fler än för mig. Det skulle innebära en helt ny verksamhet med fem nya heltidstjänster i Torsby och dessutom kommer det påverka handlarna positivt om det kommer fler till kommunen, säger han.

Enligt Erik Jonsson drar hyrorna för det som nu är uthyrt in cirka 295 000 på ett år. Görs fastigheten om till asylboende skulle intäkterna kunna bli över 10,3 miljoner per år – om alla tilltänkta 144 platser blir uthyrda. Men vad vinsten skulle bli är svårt att säga, enligt Jonsson.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Det är omöjligt att säga vad vinsten blir eftersom alla platser aldrig är tillsatta samtidigt och det blir utgifter för löner och reperationer. Men jag har funderat på detta i ett års tid och köpte fastigheten med målet att försöka få till stånd ett asylboende, för den är lämplig för det. Det är svårt att hyra ut 150-kvadratslägenheter på sju rum och kök utanför Torsby, säger Erik Jonsson.

I nuläget har Erik Jonsson fått ett första positivt besked från Migrationsverket, men ännu är inte några avtal skrivna.

– Det är en lång väg kvar och godkänns det inte så kommer jag att fortsätta som hyresvärd. Jag har inte tänkt sälja, säger han.

Hyresgästföreningen kommer att driva ärendet för hyresgästerna som i nuläget verkar ha rätten på sin sida, eftersom hyresvärden måste bevisa för hyresnämnden att de förverkat sina kontrakt genom till exempel hyresskulder eller störningar.

Men Erik Jonsson och juristerna från Fastighetsägarna menar att eftersom fastigheten ska få en ny verksamhet – gäller inte besittningsrätten längre.

 Uppdatering 26/10-2015: Ny flyttar även den sista hyresgästen.

 

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.