Annons

Hyresgäster i Vidsel utan el efter konkurs – varken kyl, ugn eller belysning fungerar

Älvsbyn Hyresgäster i Vidsel i Älvsbyns kommun står utan el sedan fastighetsägaren gick i konkurs förra veckan. ”Det jag hade i frysen har jag burit ut i bilen”, säger Viking Vestin, 67 år.
Foto: Agneta Burman
Viking Vestin är en av de hyresgäster som har blivit av med elen efter hyresvärdens konkurs.

I fredags ansökte en av delägarna till Brännmarks Fastigheter AB bolaget i konkurs, berättade Piteå-Tidningen på onsdagen. Fastighetsbolaget äger ett 30-tal lägenheter på Torggatan 2 och 4 i Vidsel, varav ett tiotal är uthyrda i dagsläget.

Hyresgästerna har fortfarande värme i elementen, men på Torggatan 4 saknar de hushållsel sedan några dagar tillbaka. I grannhuset på Torggatan 2, där det bor två barnfamiljer, är elen fortfarande påslagen, men de boende riskerar att gå samma öde till mötes om ingen uppgörelse snart sker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Viking Vestin på Torggatan 4 tar det med ro än så länge.

– Jag har ficklampor och stearinljus, så nog har jag ljus.

Matlagningen ser han inte heller som något problem.

Läs ocksåBor utan värme och varmvatten

– Jag äter korv, den är godast rumsvarm så den behöver man inte steka, och limpa. Jag har 50 meter till affären, och de har öppet alla dagar utom söndag. Kaffet kokar jag på ett spritkök. Så nog överlever jag.

Det han hade i frysen har han burit ut i bilen.

– Det går att göra så också. Det är riktigt kallt här nu, under 20 grader i morse.

Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

Hans granne ovanför, en ung kille, har flyttat hem till en kompis i Älvsbyn, har han hört.

Viking Vestin är varken arg eller besviken på någon.

Annons

– Jag tror att både kommunen och hyresvärden gör så gott de kan. Och det gör jag också.

Enligt konkursförvaltaren Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding i Piteå, har Vattenfall aviserat att man vill ha besked senast under morgondagen om han som konkursförvaltare kommer att inträda i de befintliga abonnemangen och betala för elen. Men ännu har han ingen lösning på hur det ska gå till.

– Kostnaden för driften inklusive el, vatten och sopor ligger på cirka 100.000 kronor per månad och det är ju bara ett fåtal lägenheter som är uthyrda, så intäkterna för hyran räcker inte till närmelsevis för att täcka kostnaderna för driften.

Han har frågat Älvsbyns kommun om man därifrån vill bistå med finansiering för en månads drift medan han undersöker möjligheten att sälja fastigheten vidare. Det finns två skäl till att kommunen skulle kunna vara intresserad av det som han ser det.

– Om husen överges och kallställs så hamnar bekymren ändå i kommunens knä när husen blir herrelösa, takpannorna ramlar ner och balkongerna hänger snett på fasaden.

Det andra skälet är att det ur ett barnperspektiv skulle vara olyckligt om barnfamiljerna i husen blir utan bostad.

Får han däremot inte hjälp med finansieringen är beslutet om och när elen ska stängas av helt i händerna på energibolagen som levererar elen.

– Det är ju deras pengar som rinner iväg.

Varför Brännmarks fastigheter har gått i konkurs vill han inte uttala sig om i nuläget. Han kan bara konstatera att intäkterna inte har räckt till utgifterna.

Annons

Enligt uppgifter till Hem & Hyra har de berörda fastigheterna varit utsatta för vandalisering och en del hyresgäster har inte betalat hyran, något som har försvårat för fastighetsägaren – stämmer det?

– Jo, jag har också fått uppgifter om att det har varit ett besvärligt läge, att det har funnits hyresgäster med olika typer av beroendeproblematik som har stört andra hyresgäster på ett sådant sätt att de har varit tvungna att flytta. Det har också förekommit vandalisering, klotter och uppbrutna dörrar, säger Hans Andersson.

Kommunalrådet i Älvsbyn Tomas Egmark (S) säger att han tycker att det är tragiskt att bolaget har gått i konkurs.

– Nu hoppas vi att konkursförvaltaren hittar en seriös köpare av fastigheten som kan renovera den och skapa bostäder i Vidsel.

Han överväger att låta kommunen gå in och betala elen för en månad framåt, enligt konkursförvaltarens önskan, men tycker annars egentligen inte att det är kommunens ansvar att hyresgästerna har el i sina lägenheter.
Men har inte kommunen ansvar för sina medborgares ve och väl?
– Jo, det har vi ju naturligtvis. Hamnar de i kris finns det normala skyddsnätet. Då får de enskilda personerna kontakta kommunen.

Vad kan kommunen ställa upp med i så fall?

– Vi får hjälpa dem i så god utsträckning vi kan med ekonomin. Men lägenheter som inte finns kan vi ju inte hjälpa dem med. Kommunen har ingen skyldighet att börja leta lägenheter åt sina medborgare.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.