HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bor utan värme och varmvatten

Tidaholm Istappar på elementen, en tom oljepanna och 16 grader inomhus. I snart ett år har hyresgästerna fått klara sig utan värme och varmvatten i sina lägenheter.

I flerfamiljshuset i Tidaholm är oljepannan tom och elen till de allmänna utrymmena är avstängd sedan april förra året. Detta eftersom hyresvärden – Arkeka Fastigheter AB – inte har betalat sina räkningar.

I snart ett år har hyresgästerna i två lägenheter därför tvingats vara utan både varmvatten och värme i lägenheterna. En av de tre lägenheterna står nu tom och är därmed helt utkyld: från elementen hänger långa istappar och när isen smälter, finns en risk för vattenskador.

Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i mellansverige i topp

Men i de andra två lägenheterna bor hyresgäster som i dag får använda elelement för att det överhuvudtaget ska gå att bo i lägenheterna. Ändå är det inte mer än 16-17 grader inomhus – och dessutom drar de tillfälliga elementen mycket el.

– Hyresgästerna får ju hiskeliga elräkningar, säger Lena Walther, jurist på Hyresgästföreningen.

Å andra sidan har hyresgästerna inte betalat hyra sedan i somras. Tre månader efter att elen – och därmed varmvatten och värme – stängdes av, har de låtit bli att betala in sin hyra.

Läs ocksåVärst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Ännu har dock inga åtgärder kunnat förmå hyresvärden att betala sina skulder.

– Jag förstår inte hur hyresgästerna har stått ut så här länge, säger Lena Walther.

Hon har nu ansökt hos hyresnämnden om tvångsförvaltning av fastigheten. Eftersom Tidaholms kommun dessutom hotade att stänga av vattnet helt i mitten på januari i år, ville Lena Walther dessutom att hyresnämnden skulle fatta ett så kallat interimistiskt beslut om tvångsförvaltning – alltså att beslutet skulle gälla omedelbart, eftersom situationen var allvarlig. Den delen avslogs dock av nämnden som nu i stället kommer att ta upp ärendet för slutligt beslut i mitten av mars.

Läs ocksåLättnad bland hyresgästerna efter tvångsförvaltningen

Dessutom förelägger miljö- och byggnadsnämnden i Tidaholms kommun nu Arkeka Fastigheter att inom tre veckor vidta åtgärder så att hyresgästerna får värme och varmvatten i sina lägenheter – annars ska Arkeka betala 30 000 kronor i vite.

Det är inte första gången hemhyra.se skriver om Arkeka. Nyligen berättade vi om bolagets fastigheter i Moholm – där har hyresnämnden redan beslutat att husen ska tvångsförvaltas.

Läs också Värstingvärd får maxstraff - hyreshus tvångsförvaltas Carina har 11 grader i lägenheten – värden har avsiktligt stängt av el och värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.