Annons

Hyresgästerna förkastar utredning

Nyheter ​Utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” smulas sönder av Hyresgästföreningen i ett 77 sidor långt yttrande med tio mer eller mindre vetenskapliga bilagor. Det gäller stora och krångliga frågor som blev alldeles för mycket för mycket för en ensam utredare, som dessutom hade begränsad tid på sig. Resultatet blev ett debattinlägg, inte en seriös utredning, skriver föreningen.
Utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” smulas sönder av Hyresgästföreningen i ett 77 sidor långt yttrande med tio mer eller mindre vetenskapliga bilagor. Det gäller stora och krångliga frågor som blev alldeles för mycket för mycket för en ensam utredare, som dessutom hade begränsad tid på sig. Resultatet blev ett debattinlägg, inte en seriös utredning, skriver föreningen.
Hyresgästföreningen förespråkar försiktighet vid förändringar som påverkar miljontals människors privatekonomi. Föreningen hade därför hade föredragit en parlamentarisk utredning med representanter för de politiska partierna.
Nu gick uppdraget till juristen Michaël Koch, som enligt Hyresgästföreningen misslyckats rakt av:
Utredaren har missförstått både svensk lag och EU:s regler för statsstöd, och därför dragit den felaktiga slutsatsen att den svenska allmännyttan inte skulle vara förenlig med EU:s regler.
Utredningen beskriver varken hur hyresmarknaden ser ut eller hur den fungerar.
Utredningen har inte fångat upp brister på hyresmarknaden, eller orsakerna till eventuella brister.
Utredningen presenterar två förslag för den framtida allmännyttan, men beskrivningen av vad förslagen skulle innebära är mycket bristfällig.
Inte något av utredningens förslag duger enligt Hyresgästföreningen som underlag för lagstiftning.
 
Föreningen hoppas att regeringen för framtiden väljer att betrakta EU, allmännyttan och hyrorna (SOU 2008:38) som ett debattinlägg, och att vissa frågor bryts ut och utreds i särskild ordning.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.