Hyresgästerna renoverar själva – och får hyreshöjning
Annons
– Hyresvärden lägger inte så många kronor på renovering och ändå är det svårt att få något gjort och att få tag på honom, säger en hyresgäst till Hem & Hyra som vill vara anonym.
När värden ville höja hyrorna som låg på 8 000 till 10 000 kronor med cirka 5 procent fick de nog. Hyresgästerna gick samman och tog hjälp av Hyresgästföreningen och prövade hyran i hyresnämnden.
– Hyresgästen har alltid rätten att renovera, men ingen skyldighet. Sköter värden inte sig kan man alltid begära åtgärdsföreläggande, poängterade fastighetsägarens ombud Hans-Åke Henriksson i hyresnämnden.
I nämnden blev det förlikning, hyran höjs med 2,3 procent som för många andra boråsare.
Struntar hyresvärden att åtgärda brister som har praktisk betydelse i din vardag som till exempel stopp i avlopp, trasig ugn eller att tvättstugan inte fungerar finns flera vägar att gå.
– Hjälp till självhjälp är en väg. Men det måste gå till på rätt sätt, ett gott råd är att kontakta oss först, säger Karin Andersson, jurist på Hyresgästföreningen.
En annan väg är att ansöka om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Nämnden rekommenderar att du i första hand kontaktar Hyresgästföreningen om du är medlem och i andra hand vänder dig till dem.
Något likhetstecken mellan att renovera själv och höjd hyra finns inte.
– Egen investering ska inte påverka hyran men det finns heller inget som säger att hyran ska sänkas, säger hyresrådet Lotta Wilkens och tillägger:
– Men renoverar man själv så försvinner med tiden grunden för högre hyra allt eftersom åren går.
Hem & Hyra har upprepade gånger sökt Talay Özcan på Partum Fastighetsbolag utan resultat.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.