Hyresgästers rädsla för langare motiverar ökad övervakning
Promenad- och cykelstråket längs Folkets park har blivit en väl etablerad plats för narkotikahandel. I kölvattnet följer våldsbrott och skadegörelse. Situationen är liknande i kvarten omkring med mer eller mindre fasta försäljningsplatser för langare. Det går ut över de boende, skolbarn och personer som besöker olika vårdinrättningar.
Övervakningskamerorna motiveras bland annat med situationen för människorna som bor vid parken. Polisen jämför numera läget på Möllevången med det på Seved, som klassas som ett särskilt utsatt område. Få människor vågar anmäla brott eller vittna.
I sin ansökan om övervakning har myndigheten bett hyresvärdar i området runt Folkets park om hjälp med att beskriva den dagliga situationen:
“Våra hyresgäster uttrycker ofta en oro kring tryggheten” skriver Heimstadens bosociala samordnare i ett brev.
Fastighetsägaren Akelius beskriver en eskalering vad gäller knarkhandel och skadegörelse:
“Vi har tvingats ha väktare på plats 24 h om dygnet för att säkerställa tryggheten hos våra hyresgäster”.
De tre kamerorna kom upp tidigare i år och nu ger länsstyrelsen ett tillstånd av mer permanent karaktär. Som minst fram till september 2019 kommer polisen dygnet runt att kunna följa vad som händer på gatorna. Inspelningarna täcker delar av Norra Parkgatan, Barkgatan, Friisgatan och Monbijougatan. Syftet är att stoppa brott och att ge bättre underlag för polisens utredningar. Utrustningen är begränsad på så sätt att den inte kan filma in i de boendes lägenheter.
Sedan tidigare finns tillstånd för kameror som täcker Möllevångstorget och ”knarkrondellen” på Kristianstadsgatan. På Lindängen och Herrgården arbetar polisen med samma metod.