Annons

Hyresgästers rädsla för langare motiverar ökad övervakning

Malmö Polisen får filma gatorna i kvarteren vid Folkets park på Möllevången i två års tid, detta efter beslut från Länsstyrelsen i Skåne. Bakgrunden är ökad brottslighet i området som bland annat sprider sig in i hyreshusen.
Foto: Anders Paulsson och Polisen

Promenad- och cykelstråket längs Folkets park har blivit en väl etablerad plats för narkotikahandel. I kölvattnet följer våldsbrott och skadegörelse. Situationen är liknande i kvarten omkring med mer eller mindre fasta försäljningsplatser för langare. Det går ut över de boende, skolbarn och personer som besöker olika vårdinrättningar.

Övervakningskamerorna motiveras bland annat med situationen för människorna som bor vid parken. Polisen jämför numera läget på Möllevången med det på Seved, som klassas som ett särskilt utsatt område. Få människor vågar anmäla brott eller vittna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sin ansökan om övervakning har myndigheten bett hyresvärdar i området runt Folkets park om hjälp med att beskriva den dagliga situationen:

“Våra hyresgäster uttrycker ofta en oro kring tryggheten” skriver Heimstadens bosociala samordnare i ett brev.

Annons

Fastighetsägaren Akelius beskriver en eskalering vad gäller knarkhandel och skadegörelse:

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

“Vi har tvingats ha väktare på plats 24 h om dygnet för att säkerställa tryggheten hos våra hyresgäster”.

De tre kamerorna kom upp tidigare i år och nu ger länsstyrelsen ett tillstånd av mer permanent karaktär. Som minst fram till september 2019 kommer polisen dygnet runt att kunna följa vad som händer på gatorna. Inspelningarna täcker delar av Norra Parkgatan, Barkgatan, Friisgatan och Monbijougatan. Syftet är att stoppa brott och att ge bättre underlag för polisens utredningar. Utrustningen är begränsad på så sätt att den inte kan filma in i de boendes lägenheter.

Annons

Sedan tidigare finns tillstånd för kameror som täcker Möllevångstorget och ”knarkrondellen” på Kristianstadsgatan. På Lindängen och Herrgården arbetar polisen med samma metod.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.
Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.