HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen avslutar alla samarbeten med Nordea

Nyheter Hyresgästföreningen har nu beslutat att avsluta alla affärer med Nordea. Det bestämdes på ett styrelsemöte i veckan.
Foto: Aron Andersson

Sedan det blev klart att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland har flera organisationer avslutat sina samarbeten med storbanken. Nu har även Hyresgästföreningen tagit samma beslut.

– Vi har diskuterat detta tidigare, i samband med att frågan dök upp i våras, och sedan har vi fått en hel del frågor från enskilda medlemmar. De frågorna har kommit under de senaste dagarna, säger Marie Linder, förbundsordförande.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Anledningen är alltså storbankens beslut att inte längre ha sitt huvudkontor i Sverige. Redan i mars i år kom de första signalerna på planerna att flytta utomlands. Och i förra veckan kom beskedet från Nordea om att flytta huvudkontoret till Finland.

– Vi tycker att det svenska folket fick vara med och bära ansvar när banken var i kris så beslutet handlar om den politisk uppkomna situationen, säger Marie Linder.

Då hyresgästföreningen har Swedbank som huvudbank är det bara drygt tre miljoner kronor som finns hos Nordea, enligt riksförbundets ekonomichef Urban Ehrenborg. I första hand handlar Nordea-samarbetet om tjänsten plusgiro. Men alla dessa affärer kommer nu att fasas ut.

Läs ocksåTopbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

– Det är redan inlett och hur lång tid det tar beror på massvis av saker. Men målet är att fasa ut dem i år, säger Urban Ehrenborg, ekonomichef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Tidigare under tisdagen stod det klart att fackförbundet Seko lämnar Nordea. Då hade en rad andra fackförbund redan lämnat liknande besked, till exempel LO, Handelsanställdas förbund och Transportarbetareförbundet.

Läs också Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.