Hyresgästföreningen drev svartklubb i Lund
− Detta är fullständigt oacceptabelt. Det är pinsamt, och borde inte kunna förekomma. Detta solkar ner vårt varumärke rejält, säger Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen.
Hon fick kännedom om de illegala pubkvällarna på först på tisdagsmorgonen, trots att verksamheten pågått i över tio år.
Nu ska den lokala föreningens verksamhet granskas. Revisorfirman Ernst & Young ska göra en utredning om vad som hänt och komma med förslag till åtgärder.
Rune Svensson är ordförande i Offerkällan ute på Norra Fäladen. Han tycker inte att föreningen gjort något fel. Enligt honom sökte Offerkällan ursprungligen tillstånd för varje enskilt arrangemang men slutade med det 2001 efter att lagstiftningen ändrats.
− Vi frågade då tillståndsenheten om de nya reglerna gällde oss, säger han.
Rune Svensson hävdar att svaret blev nekande, föreningen behövde inte längre söka serveringstillstånd och kunde därmed spara 700 kronor per gång.
Offerkällan har hållit pubkvällar 5-7 gånger per år. Arrangemangen är mycket uppskattade bland de boende i området, berättar Rune Svensson.
− Det brukar komma mellan trettio och femtio personer som tar sig en öl eller ett glas vin. Ibland har vi musik så att man kan dansa. Det är en social verksamhet, vi försöker vända oss till alla människor här på området, säger han.
Men att pubkvällarna är öppna för alla som bor på området innebär samtidigt att föreningen bryter mot lagen om serveringstillstånd. För att slippa tillstånd krävs det att det rör sig om ett enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer.
− Vi har 352 lägenheter här, så vi har ganska god koll på detta, men vi kan inte med 100-procentig säkerhet garantera att det inte slinker in någon utifrån. Och ska inte de som bor här kunna få ta med sig någon de känner? Det är hårklyverier i många avseenden, säger Rune Svensson.
Det är inte heller tillåtet att gå med vinst. Trots det kostade öl 20 kronor på Offerkällans pubkvällar.
− Men vi har inget vinstintresse, jag kan visa i vår bokföring att det inte är något, försäkrar Rune Svensson.
Enligt Annika Landfors, tillståndschef på Lunds kommun, är det självklart att Offerkällans verksamhet kräver serveringstillstånd.
− Vi har lämnat ärendet vidare till polisen. För mig är det uppenbart att detta inte är tillåtet, säger hon.
Annika Landfors är inte särskilt överraskad över det inträffade. Även tidigare har tillståndsenheten tvingats ingripa mot lokala hyresgästföreningar för att stoppa olaglig alkoholförsäljning.
− Vi har sett uppsatta lappar om pubkvällar. Då har vi kontaktat Hyresgästföreningens regionkontor i Malmö som stoppat verksamheten. Det finns uppenbarligen en utbredd missuppfattning om att det går att sälja alkohol utan tillstånd så fort det rör sig om ett slutet sällskap, konstaterar Annika Landfors.