Annons

Hyresgästföreningen förlorade tvist om förhandlingar

Linköping Hyresgästföreningen har förlorat en tvist om förhandlingsordning för en fastighet med 16 lägenheter i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Från och med nyår ska hyresgästerna på Snickaregatan 33 förhandla sina hyror själva med värden.

Hyresvärden Lilium sa upp förhandlingsordningen, det vill säga avtalet som bland annat reglerar att hyrorna förhandlas kollektivt, tidigare i år. Lilium anser bland annat att en sådan inte behövs eftersom man är en liten hyresvärd med kontor nära den aktuella fastigheten och att man har en nära och god relation med sina hyresgäster. Dessutom upplever hyresvärden att Hyresgästföreningens handläggning tagit för lång tid, vilket har försenat åtgärder som värden velat göra. Det gäller till exempel när Lilium ville bygga balkonger på det aktuella huset, som ligger på Snickaregatan 33 i Linköping.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden och begärde att förhandlingsordningen ska fortsätta gälla. Men när föreningen gjorde en enkät bland de boende i huset var det få som svarade och bara fyra av de 16 hyresgästerna uppgav att de ville behålla förhandlingsordningen. Hyresvärden gjorde en egen undersökning som visade att tio av de boende inte vill att Hyresgästföreningen ska fortsätta förhandla kollektivt om deras lägenheter.

Annons
Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Det är inte bindande för hyresnämnden att följa resultatet av sådana enkäter, men praxis är att nämnden ändå beslutar att förhandlingsordning ska finnas om 30 procent av hyresgästerna vill ha det. I det här fallet kunde Hyresgästföreningen bara visa att 25 procent vill att förhandlingsordningen ska fortsätta gälla. Hyresnämndens beslut betyder att förhandlingsordningen formellt slutar gälla den 31 december 2018 och att hyresgästerna i fortsättningen själva får förhandla sina hyror med hyresvärden Lilium.

Artikeln uppdaterades 230315.

Annons
Fakta: Förhandlingsordning
  • En förhandlingsordning är en avtal som anger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
  • Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
  • Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt eller om den ska förlängas.
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.