HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen förlorade tvist om förhandlingar

Linköping Hyresgästföreningen har förlorat en tvist om förhandlingsordning för en fastighet med 16 lägenheter i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
Från och med nyår ska hyresgästerna på Snickaregatan 33 förhandla sina hyror själva med värden.

Hyresvärden Lilium sa upp förhandlingsordningen, det vill säga avtalet som bland annat reglerar att hyrorna förhandlas kollektivt, tidigare i år. Lilium anser bland annat att en sådan inte behövs eftersom man är en liten hyresvärd med kontor nära den aktuella fastigheten och att man har en nära och god relation med sina hyresgäster. Dessutom upplever hyresvärden att Hyresgästföreningens handläggning tagit för lång tid, vilket har försenat åtgärder som värden velat göra. Det gäller till exempel när Lilium ville bygga balkonger på det aktuella huset, som ligger på Snickaregatan 33 i Linköping.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden och begärde att förhandlingsordningen ska fortsätta gälla. Men när föreningen gjorde en enkät bland de boende i huset var det få som svarade och bara fyra av de 16 hyresgästerna uppgav att de ville behålla förhandlingsordningen. Hyresvärden gjorde en egen undersökning som visade att tio av de boende inte vill att Hyresgästföreningen ska fortsätta förhandla kollektivt om deras lägenheter.

Läs ocksåVd:n tror inte på lågprisrust

Det är inte bindande för hyresnämnden att följa resultatet av sådana enkäter, men praxis är att nämnden ändå beslutar enligt hur en majoritet av hyresgästerna vill ha det. Så skedde även i detta fall. Det betyder att förhandlingsordningen formellt slutar gälla den 31 december 2018 och att hyresgästerna i fortsättningen själva får förhandla sina hyror med hyresvärden Lilium.

Fakta: Förhandlingsordning
  • En förhandlingsordning är en avtal som anger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
  • Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
  • Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt eller om den ska förlängas.
Läs också Höjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal De vill stoppa massflykt från Åkra Hård strid om hyrorna i nytt Uppsalakvarter Snabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.